САЩ засилва санкциите срещу Иран

72
Робърт Ууд, американски посланик по разоръжаването към ООН

Съединените щати ще продължат да затягат санкциите срещу Иран, заяви американският посланик по разоръжаването в Женева, Робърт Ууд. Изявлението му доде след решението на Международния съд на ООН в сряда, който нареди на Съединените щати да гарантират, че санкциите срещу Иран не засягат хуманитарната помощ или безопасността на гражданското въздухоплаване.

Американският държавен секретар Майк Помпейо отхвърли решението на съда с аргумента, че Иран злоупотребява с институцията, използвайки я за политически и пропагандни цели.

Отношенията  между Иран и САЩ се влошиха, от май, когато американският президент САЩ Доналд Тръмп се оттегли от ядрената сделка с Ислямската република и отново наложи санкции. Иранският реал загуби около 75% от стойността си от началото на годината.

В четвъртък, върховният лидер на Иран Аятолах Али Хаменей каза, че иранският народ е преживява трудни времена поради натиска от страна на Америка и икономическите  проблеми.  Съединените щати заявиха, че планират да наложат нови санкции, насочени към иранския петролен сектор. Целта е Иран да прекрати участието си в конфликтите в Сирия и Ирак, и да седне на масата за преговори за спиране на  балистичната си програма.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!