След поредния национален протест на майките на деца с увреждания, който се проведе във вторникзаради неизпълнените обещания на управляващите към тях, депутати и министри се срещнаха за пореден път с недоволните.

Представители на хората с увреждания, на протестиращите майки, депутати и министри се събраха в народното събрание за да обсъдят отново нещо обсъждано от седмици.

В началото на срещата думата беше дадена на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, който разказа хронологията на случващото се до момента – от работата на групите по законопроекта за хората с увреждания, който беше върнат за обсъждане за пореден път, до последния протест.

Петков каза, че основните положения в законопроекта са запазени, критики имало само от Министерството на финансите и представители на бизнеса и синдикатите.

Той не пропусна да изтъкне обещанието на премиера Бойко Борисов за увеличение на средствата за хората с увреждания от следващата година със 150 млн. лева.

По негови думи това било безпрецедентно увеличение, като имало предложение и месечните помощи за хора с над 90% увреждания да бъдат увеличени с 50%.

майките
На снимката: Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков

По средата на хвалебствията майките прекъснаха министър Петков с думите, че са чували тези неща вече стотици пъти и нямат повече търпение да чакат. По техни думи протестът и исканията им са използвани за политически цели. „Колко хора вече ни яхнаха?”, попитаха недоволните.

„Обърнахте нещата така че цялото общество да скочи срещу нас. Вече нямаме търпение, съжаляваме. Очаквахме министъра на финансите – няма го. Това, което г-н министърът го говори, го слушаме за n-ти път, не ни се слуша повече. Вие не сте готови за нищо.”

След този изблик на ярост социалният министър продължи с обобщението си, като завърши с думите:

„Това, че някои неща се премоделират, не бива да ни спира.”

След него думата взеха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и министърът на образованието Красимир Вълчев. На срещата обаче не присъстваше министърът, с когото майките най-много държаха да се срещнат – ръководителят на финансовото ведомство Владислав Горанов.

майките

Припомняме, че след като премиерът Борисов обеща 150 млн. лева повече за хората с увреждания, той беше попитан как ще се разпределят тези пари. Тогава той прехвърли топката на протестиращите майки с думите:

„Оттам нататък парламентаристите, всички заинтересовани страни да ги разпределят.”

Това още веднъж предизвика недоволството на майките, които категорично заявиха, че правителството трябва да си направи сметките и не е тяхна работа да разпределят допълнителните пари.

„И постоянно се прехвърля топката. Проблемът е точно в това. Как може 4 месеца, да не говорим за 4 години назад да не могат да седнат четирима министри и да направят едни сметки, а само се прехвърля топката – ту в Министерството на финансите, ту в Министерството на труда и социалната политика.”

В края на срещата депутатът от БСП Антон Кутев определи срещата „повече като вдигане на шум, отколкото вършене на реална работа.”

„Нямам съмнение в това, че министрите Бисер Петков и Ананиев имат желанието да свършат работата, но ви напомням, че министър Петков е министър от година и нещо. Проблемът стои от 7 години“, каза още Кутев и обвини депутатите от ГЕРБ.

„Вие будалкате и лъжете хора, защото не излизат сроковете“, обърна се Антон Кутев към народните представители от ПГ на ГЕРБ.

Припомняме, че управляващите от ГЕРБ през месец април обещаха трите законопроекта, засягащи хората с увреждания да бъдат внесени в Народното събрание до 1 октомври, което не се случи. Само законопроектът за личната помощ се намира в деловодството на парламента, но разглеждането му се бави, тъй като от ГЕРБ искат трите закона да се гледат заедно.

Законопроектът за хората с увреждания беше върнат за преразглеждане в понеделник, а със законопроекта за социалните услуги все още не е ясно какво се случва.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!