Петер Сиярто
на снимката: унгарският външен министър Петер Сиярто

Украйна обяви унгарски консул за персона нон грата и му даде 72 часа, за да напусне страната. Киев аргументира решението си с това, че консулът давал паспорти на етнически унгарци от западните райони на бившата съветска република.

Украинското външно министерство предприе действията срещу унгарския консул в град Берегове поради „дейност, несъвместима с консулския статут“.

„В бъдеще очакваме Унгария да се въздържа от неприятелски стъпки по отношение на Украйна и от това нейни служители да нарушават украинското правосъдие“, гласи изявление на украинското дипломатическо ведомство по случая.

Двойното гражданство е забранено със закон в Украйна.

Инцидентът е последният от поредица дипломатически разпри между Украйна и Унгария, която е член на ЕС, и Будапеща заплаши да блокира сближаването на Киев с Европейския съюз и НАТО.

В огледален отговор на действията на Киев Будапеща каза, че също ще изгони украински консул от Унгария.

„С оглед на мерките, предприети от Украйна, Унгария също експулсира украински консул – каза външният министър Петер Сиярто на пресконференция – Унгария иска да има добри отношения със съседите си, но през последните месеци Украйна само засили напрежението с Унгария“

Сиярто направи това изказване, след като вече беше обсъдил въпроса с украинския си колега Павло Климкин в Ню Йорк миналата седмица. Той заяви, че унгарският консул в Украйна „не е направил нищо, което нарушава настоящия закон“.

До поредния изблик на напрежение между двете страни се стигна, след като се появи видеоклип, показващ как унгарски дипломат издава паспорти на етнически унгарци на церемония в консулството в Берегове. Във видеото жена, за която се твърди, че е унгарски консул – поиска от онези, които получават унгарски паспорти, да не съобщават за това на украинските власти.

Берегове се намира почти непосредствено до унгарската граница и е център на унгарската култура на Украйна.

Според украинските медии около 100 000 украински граждани са получили унгарски паспорти през последните няколко години.

Друг конфликт избухна между двете страни миналата година, когато Киев прие спорен закон, целящ да направи задължително училищните уроци да се провеждат на украински език. Унгария се безпокои, че този закон ще ограничи правата на етническите унгарци в Украйна.

Етническите унгарци, наброяващи около 100 000, са най-голямото малцинство в Транскарпатия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!