Христо Иванов
Христо Иванов

Ако окончателното харизване на Пловдивския панаир бъде допуснато, това ще бъде перфектната илюстрация за връзката между руското влияние и корупцията у нас. Това заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов след несъстоялата се извънредна сесия на пловдивския Общински съвет, който трябваше да реши въпроса за собствеността на Пловдивския панаир.

В самия край на 2022-а година Георги Гергов поиска да получи 350-те декара на имота в замяна на обособяването на 6 декара за Операта. Нито един от 17-те общински съветници на ГЕРБ не се яви на днешното заседание.

“Виждаме, че се крият, а кметът се прави, че не е оттук и няма нищо общо. Ще търсим отговорност лично от Бойко Борисов по всички политически начини за това, което се случва”, заяви още Иванов.

Според него казусът е не просто поредното престъпление срещу интересите на Пловдив и гражданите му, а е проблем от национално значение, който тества твърденията на различни политически сили за евроатлантическата им ориентация. Народният представител разясни, че подобни решения не се вземат без политически гръб на най-високо ниво.

“Това е демонстрация как руското влияние и корупцията в България се обединяват, за да спрат развитието на страната и буквално да я плячкосат”, каза Иванов.

Бизнесменът и бивш народен представител от БСП Георги Гергов е почетен консул на Руската федерация в Пловдив и руски гражданин. Според председателя на “Демократична България” в местния Общински съвет Веселина Александрова докато ЕС конфискува имоти на представители на режима н Путин, общинските съветници на евроатлантическата партия ГЕРБ подаряват за празниците 350 дка от Пловдивския панаир тъкмо на почетния руски консул в града.“Демократична България” вече събира подписи за ново общинско заседание по казуса на 9 януари, ден преди предстоящото Общото събрание на акционерите на “Пълдин“.

Панаир за опера

БНР припомня, че Варна държи 28% от акциите на панаира, но прие сделката на Гергов да ги замени с дял в „Пълдин туринвест“, с което той става пълноправен акционер на Панаира.

Това е трето гласуване по казуса. Първият път „ЗА“ гласуваха само от групата „Автентична лява БСП“. До обрата в позицията на ГЕРБ и останалите четирима се стигна след писмо на Гергов до съветниците, в което обещава, че ако бъдат приети акциите на Варна, той ще дари 6 декара земя в панаира за изграждане на опера в града и 2% от акциите на „Пълдин туринвест“, за да не загуби Пловдив дела си в него.

За пореден път пред сградата на градския парламент се събраха протестиращи граждани

„Въздържал се е равно на Гергов продал се!“ – гласи надпис на техен плакат.

„Ние сме тук, за да се опитаме като граждани да спрем това безумие. За съжаление, днес сме много по-малко от общинските съветници. Въпреки че е работен ден, решихме, че ще бъдем тук, за да направим всичко възможно по силите ни” – казват протестиращите.

„Доведе ни битката за Панаира и в по-голяма степен за града ни. Управляващите решиха, че градът ни е на тезгяха и ще го подаряваме и продаваме. В случая ще обслужваме корпоративните интереси на Георги Гергов” – гласи друго гневно становище на недоволните от досегашното решение на мнозинството.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук