Президентът Румен Радев връчи днес втория мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание – тази на „Продължаваме промяната“ (ПП), акад. Николай Денков.

На връчването на втория проучвателен мандат заедно с акад. Николай Денков присъстваха и съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Асен Василев и Кирил Петков, както и председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ – Андрей Гюров.

„Получавате този проучвателен мандат в първия работен ден от новата година, когато традиционно си пожелаваме здраве мир и благоденствие…Вярвам, че ще използвате времето в рамките на предстоящата седмица, за да потърсите необходимата подкрепа от останалите политически сили, така че в рамките до 7 дни да се върнете с изпълнен мандат и проектосъстав на министерски съвет. Желая ви успех“, заяви държавният глава при връчването на мандата.

„Ние сме убедени, че трябва да направим всичко, което е необходимо, за да съставим правителство през настоящия период. Натрупани са много проблеми, забавени са реформи и имаме нужда от правителство, което да обединява хората и да решава техните проблеми“, каза номинираният за министър-председател Денков при получаването на мандата.

Акад. Денков посочи, че приема този мандат от името на „Продължаваме Промяната“ с ясното съзнание, че задачата е изключително трудна.

В последния работен ден на парламента за 2022 година „Продължаваме Промяната“, „БСП за България“, „Демократична България“ и „Български възход“ обсъдиха възможните приоритети в програмната декларация, която се очаква парламентът да гласува в началото на януари. Очаква се гласуването на декларацията да бъде на 5 януари. От ПП посочиха, че ако декларацията мине в зала, ще продължат към обсъждане на състав на кабинет. Ако не бъде гласувана обаче, ще върнат втория мандат за съставяне на кабинет.

Припомняме, че ГЕРБ-СДС вече се провалиха в осигуряването на мнозинство, което да гласува предложения от тях кабинет с първия мандат.

Ако и ПП ще претърпят неуспех в намиране на мнозинство ще пристъпим към връчване на трети мандат. Президентът има право да избере в коя парламентарна сила отива той. Ако и третият мандат се провали, отиваме на нови предсрочни избори. По думите на президента, ако има такива, по всяка вероятност те ще са през март.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук