Христо Иванов
Христо Иванов

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов призова да дадем на Украйна ракети С-200 и да се превъоръжим с пари от американски фонд, информира пресцентърът на партията.

България да се възползва от американски фонд за превъоръжаване на българската армия, да пратим на Украйна наши комплекси за противовъздушна отбрана (ПВО) – ракети С-200, чийто ресурс и без това изтича след година, и да ги заменим със съвременно въоръжение. За това апелира съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Той уточни, че това са отбранителни оръжия, от които украинците имат нужда, защото гражданските им обекти са подложени на варварски бомбардировки, противно всички правила за водене на война. Напомни, че уставът на ООН задължава страните-членки да помагат на нападната страна – „ако не го правиш, помагаш на агресора“.

Съпредседателят на ДБ призова служебното правителство да даде отговор какви са плановете му за усвояването на този финансов ресурс и да модернизираме армията си, защото можем да изпуснем възможността, ако не реагираме навреме. Той отговори и на думите на президента по-рано днес, който за пореден път обвини политиците от ДБ, без да ги назовава, че са от „партията на войната“, съобщава Фокус.

„Радев може колкото иска да нарича опонентите си партия на войната, но това не го прави партия на мира, а партия на обслужването на Кремъл. Защото, да откажеш помощ, без да се лишаваш от отбранителни способности, а напротив, да ги увеличаваш – кого обслужваш, ако не господаря на Кремъл?“, попита Иванов.

Лидерът на „Да, България“ отговори и на призива на президента – първо вземете властта, после решавайте за отбраната, с напомнянето, че Радев е връчил за четвърти път третия мандат на БСП с предсказуем провал, като всъщност го е връчил на себе си, за да управлява.

„Разбирам, че е в постоянна кампания, че му е тясна ролята на държавен глава по нашата конституция, но е тъжно, когато това е за сметка на националния интерес“, каза Христо Иванов. По думите му, конституцията залага ролята на президента на посредник и на активна страна – какъвто бе президентът Петър Стоянов в кризата през 1997 г.

Иванов отбеляза и промяна в лексиката на президента – че вместо да плаши с въвличане на България във войната, „сега се изразява къдраво – ще станем част от процесите на ескалация“. И отново го призова, ако разполага с нови данни, касаещи националната сигурност, да свика Консултативния съвет за национална сигурност. „Но не го прави, защото там трябва да отговаря на въпросите ни“, каза Иванов за bTV.

Съпредседателят на ДБ изтъкна, че списъкът „Магнитски“ е погром за страната ни, защото от 9 граждани в ЕС, посочени в него, 8 са от България. Това е и израз на огромно недоверие от най-близките ни партньори, защото техните служби щяха тихо, оперативно и ефективно да споделят информация за корупция с нас, ако имахме работещи институции,категоричен е Христо Иванов.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук