Владимир Путин
Владимир Путин

През последните години руските власти са построили железопътни разклонения, водещи до всички основни резиденции на руския президент Владимир Путин, както и няколко тайни гари, съобщи днес в Телеграм разследващото издание „Проект“.

Според материала недалеч от резиденцията на Путин във Валдай, Новгородска област, има охранявана железопътна гара с хеликоптерна площадка. Журналист от проекта го открива през есента на 2022 г. на територията на националния парк Валдай край село Долгие Бороди. Според сателитните снимки, проучени от изданието, гарата и железопътната линия за Путин във Валдай са построени през 2019 година. Те се използват изключително за придвижването на президента, разказват трима местни жители пред „Проект“.

Резиденции в Подмосковието и в Краснодарския край

Железопътната гара в близост до резиденцията на Путин в Ново Огарево, Московска област, е построена през 2015 г., показват сателитни снимки. Гарата се намира на 400 метра от резиденцията. Земята за него е отнета от частна собственост от правителството на премиера Дмитрий Медведев. Станцията е скрита зад висока ограда.

Междувременно през 2017 г. в Сочи, в близост до резиденцията на президента „Бочаров Ручей“, са построени перон и отклонение от трасето на електрическите влакове, свършващо в задънена улица и скрито с ограда, твърдят още от „Проект“.

Брониран влак за Путин

По-рано разследващият център „Досье“ съобщи, че през втората половина на 2021 г. руският президент е започнал да се вози на брониран влак, който не се различава много от обикновения. Изданието Sota твърди, че президентският брониран влак може да използва специална гара в Москва, която се намира близо до Комсомолския площад. Според бивш машинист, интервюиран от „Проект“, бронираният влак е базиран в депото на московската гара Каланчевская. Там има затворена станция за ВИП лица.

Текстът е публикуван в Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук