Погрижете се за избирателите, не за корупционния данък за Доган. „Ти броиш“ вече събра 10 хил. застъпници и има възможност за видеоизлъчване на броенето на бюлетините. Това са посланията на Христо Иванов в днешния му коментар пред журналисти за промените в изборното законодателство и поправката „Росенец“ в Закона за рибарството и аквакултурите.

„Тайно, без мотиви, се прокарва една поправка между две четения на измененията на Закона за рибарството и аквакултурите, която според нас ще бъде използвана да се гарантира рахатлъкът на Доган и да се спре разрушаването на една от постройките в Росенец. Виждаме го това в контекста на всички усилия нищо да не се пипне в Росенец“ – заяви Христо Иванов по повод предстоящото второ гласуване на измененията в комисията по земеделие.

„В измененията в Закона за рибарството се променя Закона за морските пространства и фактически постройки, които граничат с пристанища или рибарски съоръжения, съществуват и отговарят на определени условия се дава възможност да не бъдат разрушавани. Има всички белези на поредния корупционен откат, който ГЕРБ прави към ДПС, защото става дума за 8 депутати от ГЕРБ, които внасят поправката в последния момент – между две четения, от един закон в друг, няма мотиви, няма публично обяснение, защо се прави тази поравка“, коментира Иванов.

Той използва момента да се обърне към депутатите от ГЕРБ и да ги призове да не обслужват почетния председател на ДПС.

„Да излязат и ясно да обяснят какво целят с тези поправки и как гарантират, че те няма да се ползват Доган и неговите опити да си спаси имението“, заяви Иванов и добави, че в последно време Доган обжалва всички възможности за въвеждане на законност там.

Съпредседателят на ДБ подчерта, че са показали яхтеното пристанище на почетния предсетел на ДПС, което е непокътнато, въпреки че е незаконно и подлежи на събаряне.

„Призовахме Борисов, ако иска да докаже, че няма необявена коалиция между ГЕРБ и ДПС, да отиде там лично, да подкара фадромата и да бутне яхтенното пристанище на Доган“, каза още той.

Лидерът на „Да, България“ призова депутатите вместо да се занимават с това как да спасят на „Доган рахатлъка“, да се погрижат за честни избори, и уточни, че те са внесли предложения, които уреждат гласуване по поща, видеонаблюдение.

„Ако ги е страх да въведат гласуване по пощата, понеже виждаме голяма съпротива срещу тази идея, поне видеонаблюдението трябва да бъде въведено. Става дума за възможността на всеки наблюдател или застъпник с телефона си да заснеме процеса на отчитане на гласовете и съставяне на протоколите“, обясни Иванов.

Той добави, че е добре да има това изискване в Изборния кодекс, за да не се стига до интерпретации кой може и кой не да снима в секциите.

Иванов съобщи, че в платформата „Ти броиш“ /национална кампания, целяща да предотврати опитите за измами и манипулации при броенето на гласовете на предстоящите парламентарни избор – бел. ред./, към момента са се записали близо 10 000 застъпници. по принцип кампанията се нуодае от 12 000 застъпници.

„Вместо това чуваме наглеца Симеонов, който казва на българите в чужбина да си хванели самолета, ако искат да гласуват. Това е абсолютен скандал. Това само още веднъж показва нежеланието на управляващата камарила да допусне възможността повече хора да участват, включително и нашите сънародници в чужбина. Искат да сведат изборите до гласуването на контролирания вот, агитките и кутериите, и така да си решат въпроса за бъдещето на страната. Няма да го позволим това нещо“, категоричен беше Иванов.

Той поиска още да се върне възможността за автоматично откриване на секции в чужбина, тъй като с всяко изменение то е било затруднявано. Според него това е целенасочено и се дължи на факта, че „българската мафия води война с българските избиратели в чужбина“.

Иванов поиска още ЦИК бързо да публикува изборните книжа и здравния протокол за гласуване, който да бъде тестван преди изборите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!