Братята Пламен и Атанас Бобокови
На снимката: Братята Пламен и Атанас Бобокови /двамата в ляво и дясно/

Трима от обвиняемите за участие в престъпна група за внос и преработка на опасни отпадъци са се признали за виновни, съобщиха от Специализирания наказателен съд. Утре съдът ще решава да одобри ли споразуменията с прокуратурата на бившия ръководител на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов, бившия служител на „Монбат“ – Васил Богданов и бизнесмена Айгюн Еминов, предаде БНР.

По непотвърдени сведения в медиите споразумение с прокуратурата ще сключи и Вакил Коцев.

Вероятно споразумелите се ще получат леки или условни присъди. Освен тях по делото за аферата с опасния боклук с обвинения са и бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови и бившият заместник-министър на околната среда Красимир Живков.

Савов, Еминов, Богданов и Коцев са обвиняеми като участници в престъпна група, участвала в схема, чрез която тонове опасни отпадъци от завода на братя Бобокови „Монбат“ са били депонирани незаконно у нас.

Като организатор на схемата се сочи бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков, също обвиняем. За Коцев разследващите твърдят, че му е бил много близък и е бил известен като „синът на зам.-министър Живков“, макар двамата да нямат роднинска връзка.

Разследването с основни обвиняеми Атанас и Пламен Бобокови е на финала и предстои внасянето на обвинителен акт в съда. Засега не се знае дали призналите се за виновни ще свидетелстват срещу другите обвиняеми по делото.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!