Приключи разпитът на бившия правосъден министър Христо Иванов в следствения отдел на Софийска градска прокуратура.

Разпитът на Иванов продължи повече от час. Пред журналисти на влизане той каза, че е призован като свидетел.

Иванов коментира, че е очаквал повикване заради теча на данни от НАП и припомни, че тогава е бил обвинен от екрана.

„Но предполагам, че е за случайното разпределение на делата. Идвам като добросъвестен гражданин и юрист да окажа съдействие на разследването“, заяви Иванов.

Проверката за системата за разпределение на делата започна преди две седмици, след като одит показа, че системата е можела да бъде манипулирана, като през 2016г. имало два опита за атака.

Системата е разработена и внедрена от фирма „Смарт Системс 2010″, когато Иванов е правосъден министър.

Заедно с Иванов за разпит е призован и Васил Величков – който бе член на политическия кабинет на вицепремиера Румяна Бъчварова (сега посланик в Израел) и отговаряше за платформата за отворени данни на правителството.

Миналия четвъртък ВСС реши да прекрати договора с фирмата и спешно да намери друга, която да отстрани уязвимостите в системата.

Самият Христо Иванов в интервю за БНР коментира случилото се.

„Не съм настоявал за тази система по абсолютно никакъв начин. Това са абсолютни лъжи. В подкрепа на твърдението, че аз съм настоявал няма нито един факт. Тази система е приета на заседание на ВСС на 7 май 2015 година, единодушно. Разбирам защо на настоящия ВСС му е лесно да си представи, че един министър на правосъдието може да ги накара да вземат едно или друго решение, но всеки, който е живял 2015-а година може да си спомни какви бяха отношенията между мен, мнозинството на ВСС и главният прокурор“.

Бившият съдебен министър определя като „абсолютна пародия“ идеята, че той е бил в състояние да окажа натиск, в резултат, на който Цацаров и неговото мнозинство във ВСС да приеме каквото и да било.

Той допълни, че не се е интересувал каква ще е системата и не е препоръчвал специалисти за разработването ѝ. Предишната система обаче доказано е била „пробита“, заради което подмяната ѝ с „постоянно и цялостно решение“ била наложителна:

„Това трябваше да стане до 2017 година. Имаше пари, ясно е, че това беше задължение на ВСС. Имахме пътна карта с абсолютно конкретни параметри, в които трябваше да влязат. Големият въпрос е защо това не е станало. Сегашната система беше внедрена като временно решение, което трябваше да трае три до шест месеца. Нали разбирате, че това изобщо не беше важна тема за мен. Важната тема, за мен, беше ВСС да получи всички условия да въведе цялостна електронна система и да преминем към електронно правораздаване. Ако го бяхме направили това, сега съдебната система нямаше да е спряла“.

Иванов поиска да бъде оповестен договорът с фирмата. Според него това не се прави, защото ще стане ясно, че този договор не е с Министерството на правосъдието, а с ВСС и „трайно поддържа и други системи на съдебната власт“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук