Христо Иванов
на снимката: Христо Иванов

Реформата на съдебната система и прокуратурата са абсолютна предпоставка за всички важни допълнителни интеграционни процеси по отношение на ЕС. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг лидерът на „Да, България” Христо Иванов.

„Шенген – въпреки че няма формална връзка, неформално останалите страни членки казват, че не могат да ни имат доверие, при положение, че не можем да гарантираме базова наказателна отговорност, за това, което се случва в страната. Погледнете за изтичането на информацията в НАП, преди това имаше проблеми в системата на граничния контрол. За всички тези неща, ако не се носи наказателна отговорност, няма никаква гаранция, че сигурността на европейските институции и граждани, а и българските, са гарантирани”, коментира той.

Иванов даде за пример и присъединяването на България към Банковия съюз:

„Въпросът там е може ли на България да се има доверие – ще има ли у нас институции, минимално вменяеми, за да носят отговорност, поне по наказателния закон, ако не – политическа отговорност по някакви изисквания за компетентност. Как да приемат България в Банковия съюз, когато четвъртата банка в България фалира – КТБ, и никой не носи отговорност”.

И добави:

„Така че, докато България не помръдне този камък по отношение на прокуратурата, ние не можем да искаме доверие от нашите европейски партньори да ни включват в някакви по-нататъшни кръгове на взаимно доверие, през чието изграждане ще мине довършването на конструкцията на ЕС”.

По отношение на избора на нов главен прокурор Христо Иванов каза:

„Необходимо е да се въведе много ясен механизъм, чрез който главният прокурор да отговаря за изпълнението на основната си задача – прилагането на наказателната политика на България. Това трябва да става пред парламента, по един ефективен начин и трябва да бъде обвързано с множество мерки надолу в прокуратурата за въвеждане на реална отчетност за качеството – модерен мениджмънт.”

По думите му е нужна сериозна реформа в прокуратурата, граничеща с преосноваване.

Интервюто с Христо Иванов може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!