Христо Иванов
на снимката: Христо Иванов

Прокуратурата да публикува всички събрани материали по проверката на записите, на които се предполага, че говори премиерът на България Бойко Борисов, призова съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов. Той беше в Специализираната прокуратура, където поиска да получи прокурорското постановление за отказ от образуване на досъдебно производство по сигнала му за аудиозаписите. Освен това той подаде и молба всички материали от проверката да бъдат публично оповестени поради значителния обществен интерес.

Проверката в спецпрокуратурата беше образувана през лятото по сигнал Христо Иванов и констатира, че в записите няма данни за извършено престъпление, с което държавното обвинение отказа да образува досъдебно производство.

Пред журналисти Христо Иванов каза, че е подал две молби във връзка със сигналите за снимките и записите в Банкя.

„Едната молбата е да ни дадат това определение все пак, за да можем да го проучим внимателно и да го атакуваме, да го обжалваме пред по-горната прокуратура”, каза той.

Иванов иска прокуратурата да публикува всички събрани материали по проверката.

„Главният прокурор многократно е казвал, че когато има надделяващ обществен интерес, прокуратурата винаги ще бъде прозрачна. Тази прозрачност засега касае само опоненти на режима. Хайде сега да видим как е разпитан Цацаров, как е разпитан самият Гешев, как е разпитан Борисов, какви въпроси са задавани, колко настоятелно са задавани, какви проверки са направени. Нека тази прозрачност да засегне всички”, призова той.

Съпредседателят на „Да, България” заяви, че бързат да получат всички тези материали, защото след Нова година ще има ново изслушване в Европейския парламент.

„Искаме Европейският парламент да може да се запознае как прокуратурата е работела по този изключително важен случай”, заяви Христо Иванов.

Още в петък, когато бяха публикувани и резултатите от проверката, Христо Иванов заяви, че ще поиска публикуване на материалите и постановление за отказ. Преди няколоко дни Иванов коментира и снимките от спалнята на премиера, като заяви, че те говорят за две възможности – корупция или пробив в НСО, в зависимост от това дали са автентични или са инсценировка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!