Има изследвания, които доказват, че дезинформацията се разпространява много по-бързо, отколкото истината и в момента науката обсъжда въпроса защо. Няма да можем да направим това обсъждане, без да използваме един нов термин – инфодемия.

Това посочи проф. Нели Огнянова в дванадесетата и последна част на проекта „Времето на Европа“, реализиран от департамент „Политически науки“ към Нов български университет,  в който основна тема е съобщението на Европейската комисия за 27-и май, което се казва „Следващо поколение ЕС”. В последната част, която е под наслов „Време за цифров преход“, политологът Антоний Гълъбов подпомага диалога между проф. Нели Огнянова, Преподаветел по медийно право в Софийски университет ,,Св. Климент Охридски“, и Мария Юрукова, докторант в катедра ,,Европеистика“, Софийски университет ,,Св. Климент Охридски“.

„Инфодемия означава, че това разпространение на дезинформация по време на пандемия. Държавите предприемат мерки. Някои от държавите, сред които и България, въведоха дори извънредно положение. И въпросът е какво се случва с цифровите права в инфодемия. ЕС, защото обсъждаме неговата роля, каза, че правата не са лукс само за времето, в което ние се чувстваме добре и нямаме проблеми. Защитата на правата трябва да съществува и в по-тежко и в по-сложно време. Но дори в условия на извънредно положение държавите трябва да налагат само най-необходимите мерки. Те трябва да бъдат под контрол, по възможност парламентарен и аз бих дала примери за България, за които това е възможно да се приложи – например с подслушване и проследяване на гражданите по време на пандемия.”, обясни проф. Огнянова.

От своя страна, Мария Юрукова коментира проблема с дезинформацията:

„Дезинформацията стана изключително видима по време на пандемията. Факт е, че през последните години това стана много обсъждана тема. От друга страна, ЕС подходи по един нестандартен начин – опита се да подходи цялостно, като виждаме какъв е проблемът, виждаме, че дезинформацията има все по-голям обхват и виждаме, че няма индикация за това каква е достоверността на информацията, която стига до потребителите.”

Разговора гледайте във видео материала!

Припомняме, че ДЕБАТИ.бг е медиен партньор на проекта „Времето на Европа“, реализиран от департамент „Политически науки“ към Нов български университет, чиято цел е да предизвика дискусия между различни експерти по отношение на съобщението на Европейската комисия от 27-и май – „Следващо поколение ЕС”. В рамките на 7 седмици ДЕБАТИ.бг ще публикува по 2 материала всяка седмица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук