Христо Иванов декларация
На снимката: Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".

“Демократична България” поиска Министерството на културата да обяви Пловдивския панаир за групов паметник на културата от местно значение. „В този казус виждаме дългогодишно взаимодействие между ръководството на ГЕРБ и две управлявани от нея общини – Пловдив и Варна, и Георги Гергов, което е демонстрация на корупционните процеси у нас“, заяви в кулоарите на Народното събрание съпредседателя на формацията Христо Иванов. 

Двамата депутати на ДБ от Пловдив град и от Пловдивска област – Христо Иванов и Йордан Иванов, са депозирали писмо в Министерството на културата с настояване “Международен панаир Пловдив” да бъде обявен за групов паметник на културата с местно значение, стана ясно.

“Това ще възпрепятства събарянето на палатите и

започване на мащабно строителство

върху 350 декара почти в централната градска част, непосредствено до реката”, каза Йордан Иванов. И предупреди, че ако държавата не си свърши работата, граждани ще инициират подписка със същото искане до Националния институт за недвижимо културно наследство.

“Водим тежка битка в Пловдивския общински съвет за запазване на панаира срещу почетния консул на Русия Георги Гергов, който всячески се опитва да го превземе”, каза съпредседателят на “Демократична България” Атанас Атанасов.

Председателят на групата на общинските съветници на “Демократична България” в Пловдив Веселина Александрова обяви, че с усилията на колегите ѝ на

9 януари се свиква нова сесия на общинския съвет,

на която да „бъде спасен панаирът от ръцете на Гергов“. Тя призова този път съветниците от ГЕРБ да се явят на работа, след като не дойдоха на заседанието на 3 януари и го провалиха поради липса на кворум.

Христо Иванов пък призова общинският съвет на Пловдив да не пропуска последния си шанс на 9 януари да попречи на

„пълното прехвърляне на тази перла на българското стопанство и на Пловдив в ръцете на Гергов“.

“Искаме от това място, от парламента, да се обърнем към политическото ръководство на ГЕРБ и персонално към Бойко Борисов: не правете това, не участвайте в окончателното харизване на панаира на Гергов в момента, в който се опитвате да убедите и България, и международната общност, че сте евроатлантическа сила, защото дали сте такава, се познава по действията ви, не по твърденията. Мобилизирайте общинските си съветници, пратете ги на работа на 9-и и нека те да гласуват против овладяването на панаира от Гергов“, каза той.

Адвокат Веселина Александрова пък разказа как „преди 15 години над 50% от Панаира е предоставена в ръцете на Георги Гергов, който гледа на него като строителна площадка“. „През 2015 г. премиерът Бойко Борисов прехвърля акциите на държавата от 49% от панаира на Пловдив – 20%, и на Варна – 29%. Идеята е пловдивският дял да бъде предаден на Гергов в замяна на 6 дка за построяването на опера, а Варна също да му ги предаде срещу 3 дка в центъра на града.

Сделката не се случва заради голям обществен отпор в Пловдив и Борисов поисква акциите обратно. Пловдив ги връща, но Варна – не, въпреки решение на местния общински съвет. Така тези акции остават и до днес “на трупчета” във Варна, като кметът от ГЕРБ се опитва отново да ги даде на Гергов. Който със 79% контрол над дружеството, управляващо Панаира, ще може да се разпорежда с него както пожелае и да го превърне в

нов жилищен квартал“

, обясни тя.

Варна държи 28% от акциите на панаира, но прие сделката на Гергов да ги замени с дял в „Пълдин туринвест“, с което той става пълноправен акционер на Панаира, казват от ДБ.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук