Итуменът на Бачковския и Троянския манастир
Игуменът на Бачковския и Троянския манастир

Величкият епископ Сионий е едновременно игумен на Бачковския и Троянския манастир, което е прецедент за българската църква. Наричат го Съзидателя, тъй като непрекъснато се грижи за обновяването на манастирите, за които отговаря.

Богоявление е третият по величина празник на църквата след Великден и Рождество Христово и трябва да го отбележим по духовен, подобаващ начин – да участваме в молитвените богослужения, да проявим необходимото милосърдие към страдащите и бедните.

Това заяви в интервю за ДЕБАТИ. БГ епископ Сионий по повод на утрешния голям християнски празник Богоявление. В Бачковския манастир ще бъде отслужена божествена света литургия, а след нея монасите и поклонниците, дошли да се черкуват, ще отидат до водоизточника пред обителта. Там ще се хвърли кръстът и ще се извърши Богоявленският водосвет.

Стотици хора посещават Бачковския манастир, за да се поклонят на чудотворната икона на Богородица. Тя е светиня не само за обителта, но и за цяла България. Чудесата, които извършва, са всекидневни. Много хора се изцеряват след молитва пред реликвата.

 

Това твърди игуменът на Бачково. По думите му оздравелите по чудодеен начин увеличавали вярата си и ставали по-добри хора. Прочутата икона е от 11 век и е една от най-старите у нас. Смята се, че император Алексий Комнин, който е бил пръв ктитор на манастира, я е подарил на неговите създатели – братята Бакуриани. Двамата грузински князе са били на служба при владетеля. Предполага се, че Алексий Комнин е построил църквата „Св. Архангели“, която се намира пред входа на централния храм в Бачковския манастир.

Радостното е, че все повече българи се обръщат към православието. Търсят да четат православна литература. Затова и отворихме такава книжарница в Бачковския манастир. Предстои и в Троянския, посочва Сионий.

Какви безценни реликви пазят Бачковският и Троянският манастир и как се обновяват – четете утре в цялото интервю на епископ Сионий пред ДЕБАТИ. БГ.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук