Протест пред ВСС с искане на оставката на главния прокурор Иван Гешев
Протест пред ВСС с искане на оставката на главния прокурор Иван Гешев

Народното събрание да вземе отношение по темата с отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, каквато процедура може да бъде задвижена пред Висшия съдебен съвет (ВСС), призова съпредседателят на „Демократична България“ по време на днешното заседание на Народното събрание.

Припомняме, че днес, на последното си заседание преди лятната ваканция, Пленумът на Висшия съдебен съвет ще обсъди искането на служебния правосъден министър за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев. В основата на искането на Янаки Стоилов е сигнал от колегата му – вътрешният министър Бойко  Рашков.

Според Христо Иванов обаче всяка парламентарна група трябва да излъчи по едно контактно лице, което да участва в разговори и сформиране на единна позиция на законодателния орган.

„Това е важен политически факт, който налага НС да вземе отношение“, призова Христо Иванов. Той подчерта, че от ДБ „нямат високи очаквания“ към Висшия съвет да отстрани Иван Гешев заради действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

„Какъв престиж, Боже мой, има българската съдебна власт и в частност прокуратурата“, попита Христо Иванов, давайки няколко примера – „България е под 3 мониторинга, многократно е осъждана в европейския съд за нарушаване на човешките права, както и страната ни не може да излъчи и попълни своята квота от европейски прокурори.“

„Време е да прекратим това положение. ВСС да разгледа това искане, да се произнесе по него и да отстрани Иван Гешев. Ако ВСС образува такова производство, то да бъде публично. Нека българското общество да види с какви аргументи ще бъде взето едно или друго решение“, коментира още съпредседателят на ДБ, който още веднъж изтъкна необходимостта от дълбока конституционна промяна в българското правосъдие и най-вече в прокуратурата.

За първи път ВСС – „правителството на съдебната власт“, обсъжда предсрочното освобождаване на един от тримата първи в съдебната система – при това сезиран от представител на изпълнителната власт.

Йордан Цонев: Искаме ли независима съдебна власт или искаме съдебна власт, зависима, но не от българската държава

По темета се намеси и Йордан Цонев от ДПС. „Искаме ли независима съдебна власт или искаме съдебна власт, зависима, но не от българската държава?“, обърна се той към десницата. И поиска да се потърси сметка и на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, защото бил „политически ангажиран“. А „Магнитски“ обяви за закон, който не признава принципа за невинност до доказване на противното и не позволява съдебна защита. „Нашите партньори от САЩ могат да си приемат каквито си искат закони. Нашето партньорство с Щатите ще продължи и за в бъдеще. Това е неотменима наша политика. Но защо и кой позволява на българското правителство да пренася законодателството на Щатите на българска територия, въпреки че то не е пренесено на европейска?“, попита той. И съобщи, че ДПС ще поиска изслушване на финансовия и на икономическия министър, за да кажат на основата на какъв български закон е направен списъкът със санкциите.

Николай Хаджигенов: Ще направим правосъдната реформа

Необходима е публичност на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС). Когато няма публичност, има тайни. Тайните пораждат тиранията – това, в което живяхме последните 12 години, ние няма да го допуснем.

За това призова адвокат Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ по повод на днешното заседание на ВСС, на което ще се разглежда процедурата по отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

„Някои от нас познаваме съдебната система добре. Познаваме я отвътре, знаем как работи. На първо място ВСС, както и процедурата по „Магнитски“, не са обвинения. Разбирам желанието на всички, които подкрепят Гешев и бухалката, която той представлява, да бъдем вкарани в наказателния процес. Това не е наказателен процес. Всяка една политическа сила, в последните 32 години, бърка с мръсните си ръце в правосъдието, с една единствена цел – да овладее прокуратурата, успешно, частично успешно по отношение на съда“, коментира още юристът.

Той увери, че една от основните теми на тяхната парламентарна група ще бъде именно правосъдието, както и че ще участват във всеки един дебат по тази тема.

„Няма да оставим ВСС в този му състав да продължи да прави свинщините, които прави. Не ще участваме във всеки един дебат и ще направим правосъдната реформа“, заяви Хаджигенов

Гражданско движение БОЕЦ организира протест пред Висшия съдебен съвет

Същевременно Гражданско движение БОЕЦ организира днес протест пред Висшия съдебен съвет. Пред сградата се чуват скандирания „Оставка!“.

БОЕЦ обявиха, че са събрали 8 хиляди подписа за отстраняването на главния прокурор:

„Те са събрани за последния един месец от БОЕЦ и приятели за отстраняването на главния прокурор от длъжност”, каза Георги Георгиев. Той обясни, че искат незабавно оставка и отстраняване на главния прокурор и оставка на целия ВСС.

Засилено е и полицейското присъствие около сградата на Висшия съдебен съвет.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!