ВСС Иван Гешев

Предложението от министъра на правосъдието за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, ще бъде обсъдено на заседанието на пленума на ВСС в четвъртък.

На 14 юли до служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов e постъпила информация от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков относно допуснати нарушения на Иван Гешев в качеството му на главен прокурор.

„След като разгледах предоставената информация, смятам че в нея има данни за действия и бездействия на главния прокурор, които съставляват тежко нарушение на служебните задължения и действия, накърняващи престижа на съдебната власт“, посочи Стоилов.

Сред нарушенията, според министрите, са разгласяване на данни от досъдебно производство – избирателно и тенденциозно. Също така публични изявления и коментари, които показват пристрастност и предубеденост и нарушават презумпцията за невиновност. Липса на еднакви критерии при преценката и действията по случаи, засягащи лица, заемащи висши държавни длъжности. Използване на служители от Бюрото за защита на свидетели за извършване на претърсвания и изземвания в сградата на президентството, което е злоупотреба с техните служебни задължения, нарушава принципа на разделение на властите и е недопустимо посегателство над друга конституционно установена институция – президентската. Пренебрегване на принципа за случайно разпределение на делата чрез създаване на специализирани отдели в СРП и СГП, в чието кадрово окомплектоване участват командировани прокурори, поставящо под въпрос тяхната независимост.

„Редица действия на главния прокурор, за които се съдържат данни в подадената до мен информация, са в противоречие с Кодекса за етично поведение на българските магистрати, одобрен от ВСС и специално с принципите за безпристрастност, благоприличие и конфиденциалност, както и с неговите задължения като административен ръководител”, пише в предложението от Янаки Стоилов.

Мандатът на главният прокурор е 7-годишен. В предложението е посочено, че административен ръководител се освобождава от длъжност предсрочно на някое от основанията по чл. 129, ал. 3 от Конституцията. Сред тях е тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Пленумът на ВСС да се произнесе именно за наличието на тези обстоятелства за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев е и предложението, което направи правосъдният министър.

Законът за съдебната власт казва, че основанието за предсрочно освобождаване на главния прокурор се установява от пленума на Висшия съдебен съвет с решение, за което е необходимо мнозинство не по-малко от 17 гласа, след което на президента се предлага неговото освобождаване. Според закона министърът е сред тези, които могат да правят предложение за кандидатура за главен прокурор, респективно за неговото освобождаване. Запознати посочват, че процедурата е огледална на тази за избор на главен прокурор.

Прокуратурата определи като политически акт предложението за оставка на главния прокурор Иван Гешев. Според говорителката на главния прокурор Сийка Милева това е политически акт, целящ извличането на политически дивиденти и пиар. Тя също така смята, че Стоилов изпълнява волята на вътрешния министър Бойко Рашков.

Пред сградата на ВСС преди Пленума ще се проведе и протест на БОЕЦ под надслов „ЗА незабавен старт на процедура по отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от заемания пост!”.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!