Христо Иванов
На снимката: Христо Иванов съпредседател на "Демократична България"

„Няма още нищо финализирано в преговорите за коалиция между „Продължаваме pромяната“ и „Демократична България“ (ДБ) за явяване на предсрочния вот“, заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

„Амбицията, която всички би трябвало си поставим, е да дадем отговор на един прост въпрос – „Как ще се управлява България?“. Дали ще продължим да наблюдаваме как политическите сили в парламента колективно отказват да носят отговорност за управлението на страната и я оставят на президента? А на него явно му харесва да дава мандатите на себе си. Трябва да излезем от това положение. Как? Оптималният вариант е да формираме предизборни и следизборни конфигурации, които могат да дадат ясна перспектива на българските граждани да гласуват за управление и то не какво да е, а демократично и реформаторско управление, защото от това има нужда страната“, каза още Иванов.

„Надявам се, че всички ние – и политиците, и избирателите – ще разберем, че страната не може да продължи да пребивава в това състояние на неуправляемост и възникващ от храстите полупрезидентски режим. Единствените, които все пак в това трудно положение се опитаха да създадат правителство, това сме ние и „Продължаваме промяната“, и ще продължим с тези опити. Ако избирателите подкрепят този опит, може да има правителство“, смята Иванов.

За ДБ най-важният политически лакмус ще бъде процедурата, която урежда контрола над главния прокурор. „Фундаменталният въпрос на политическото разделение е именно този въпрос – да се носи от главния прокурор отговорност пред истински неутрални органи“, смята съпредседателят на ДБ.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук