В България се случва важна трансформация, която неизменно ще бъде съпроводена с политически сътресения. Трябва да видим и разберем този процес. Това каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, който обобщи декларация от името на парламентарната група в последния работен ден на Народното събрание.

„Предстои ни вече да няма големи партии. Предстои българският политически живот да се състои от повече средни по размер партии и играчи, никой от които няма да тропа по масата и да казва сам имена“, допълни той.

По думите му всички трябва да се научиат да търсия сечение на интереси.

Надявам се правосъдната реформа да бъде основата за едно бъдещо мнозинство в следващия парламент“, допълни той.

Според позицията на коалицията „корупцията е морален разпад, той е пряко следствие от невнимателното излагане на опасната радиация на властта“.

Цялото развитие на западната цивилизация се гради на това властта да се дозира – мандатност, прозрачност, разделение на властите. Ние започнахме да изграждаме демокрация през 89-та година, но не успяхме. Винаги имаше един голям, който излизаше напред и смяташе, че има свръховластеност. Все някак си се случваше тя да се превърне в свръхкорумпираност“, се казва още в декларацията

Той констатира, не е могло да бъде проведена среща, без самата тя да се превърне в компромат или кампания. „Нямаме съгласие помежду си дори за най-базовия формат, в който да се води диалог“. Според него предстоящата кампания ще е „грозна“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!