Министър-председателят Стефан Янев и членове на Министерския съвет представят какво се свършили за последните четири месеца.

„Постарахме се да работим съобразно принципите, които декларирахме в началото – прозрачност, отчетност и професионализъм. Надявам се ги спазвахме и резултатите са видими за всички български граждани”, заяви служебният премиер Стефан Янев.

По думите му трябва да се отчете факта, че служебното правителство е работело в една „безпрецедентна политическа обстановка”.

„Всички ние сме свидетели как 45-ото и 46-ото Народно събрание не успяха да излъчат правителство, което предполага, че от утре ще имаме нов служебен кабинет. Задачите които стоят пред страната ще бъдат изпълнявани в подобен дух и по подобен начин”, коментира той.

 

Янев отчете, че служебното правителство направи нещо нетипично за такъв тип кабинет.

„Заедно с него успяхме да се споразумеем и да постигнем актуализации за три важни за страната бюджета”, каза той.

„Продължихме работата и по Националния план за възстановяване и устойчивост с цел да подобрим неговите параметри и характеристики там, където е необходимо, с мисъл и идея как да се защитят и интересите на отделните браншове, и на българския бизнес, и на иновативната част. Това, което отчитаме в момента е, че икономиката е в подем. Той трябва да се запази и да се потвърди.

Имаме още работа с Плана, но се надяваме в скоро време той да бъде изпратен в Брюксел и до края на годината първите пари да са налични в националния бюджет”, каза Стефан Янев.

Премиерът припомни, че за последните месеци се проведоха два Съвета по сигурност към Министерски съвет.

„Констатирахме липсата на важен орган, който би трябвало да съществува от отдавна. Направихме необходимото да бъде създаден и това предстои така, че да имаме инструмент, който да подпомага висшето държавно ръководство при кризи. Приехме и промени в Закона за защита и управление на системата за защита на националната сигурност, които ще бъдат внесени в следващия парламент така, че цялостната система за управление на кризи да бъде регламентирана точно и поставена в необходимите параметри, за да функционира ефективно“.

Янев отбеляза още, че служебният кабинет е успял да защити и българския национален интерес във външната политика, особено по отношение на позицията ни спрямо Северна Македония.

„Демонстрирахме диалогичност. Направихме всичко необходимо. Аргументирахме позицията си пред европейските ни партньори така, че такъв тип поведение да се базира на принципна позиция, защото говорим за общото ни европейско семейство. Кабинетът достойно е защитил националния интерес на България“, каза той.

Министър-председателят прогнозира, че в следващите месеци следващият кабинет ще има подобно поведение.

Гълъб Донев се похвали с увеличението на пенсиите

„Изплащането на добавките от 50 лв. за пенсионерите продължи през юни, юли, август и септември. За това бяха осигурени 520 млн. лв. От 1 юли е променен и размерът на социалната пенсия за старост”, посочи той.

„С активната работа и на депутатите беше приет и Законът за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, като са осигурени и средствата за изплащане на нов размер на добавката на всички български пенсионери от 1 октомври до края на годината”, добави Донев.

Бойко Рашков: МВР работеше активно

Той заяви, че през последните четири месеца МВР е извършвало активна дейност.

„Във връзка с осигуряването на условия за честни избори на 11 юли, беше създадена много добра организация, което позволи до голяма степен да елиминираме криминалния вот. Той съпътстваше десетилетия наред изборите, които се провеждаха в нашата страна, което пък позволяваше да се изкривява политическата картина у нас. Усилията ни доведоха до това да преодолеем до много голяма степен този порочен пример от миналото и не позволихме в такава голяма степен да се купуват и продават гласовете на български граждани”, заяви той.

Засилено е международното сътрудничество с Турция и Гърция по отношение на мигрантския натиск, каза още Рашков.

Атанас Пеканов: Темата за „зелената сделка“ ще бъде използвана за политически и предизборни борби

Той каза, че главните му приоритети са били за подобряване на Плана за възстановяване.

„Смятам, че успяхме да го надградим и да отговорим на критиките от страна на европейските ни партньори“, каза вицепремиерът по управление на европейските средства.

„В Плана за възстановяване отпаднаха проекти, които търпяха сериозна критика от страна на ЕК. За мен много важно е, че успяхме да се преборим и средствата по Плана да не бъдат концетрирани само в София, а във всички области и общини в Югозападния регион. Миналата седмица проведохме разговори с колегите от ЕК и те много добре разбират, че в момента ситуацията в България е трудна. Друг важен акцент бе, че постигнахме редица договорки за следващия програмен период, които се надявам следващото Народно събрание да одобри“, добави той.

„Преди няколко дни стартира и Националното преброяване. В началото имаше известни проблеми, но сега всичко е наред и аз призовавам всички граждани да се преброят онлайн – сигурността на данните им е гарантирана. В момента обмисляме варианта да бъде удължен срока за електронното преброяване“, разкри Пеканов.

Според него темата за „зелената сделка“ ще бъде използвана за политически и предизборни борби.

„Аз съм учуден от твърдия тон на колегите от ЕК по темата, когато става въпрос за най-бедната държава в ЕС. Все пак се предвиждат много средства за България и ние не трябва да изпускаме шанса да ги усвоим, за да може да се подпомогнат засегнатите граждани и бизнеса“, каза Атанас Пеканов.

Асен Василев: В бюджета допълнително ще влязат над два милиарда лева

„С актуализацията на бюджета вече спокойно можем да уверим хората и фирмите, че има налични пари за тях и не са нужни импровизации“, каза министърът на финансите.

Служебният министър обърна внимание, че фокусът е върху контрола на фирмите с големи обороти и работещи по големите обществени поръчки.

„Така не само увеличихме парите в хазната, но и хората работят по-спокойно и затова отчитаме ръст на БВП от почти десет процента. Това не е наша заслуга, а на фирмите и гражданите, които са си произвели продукцията и са си внесли данъците. Затова, ние със санкция на парламента, заделихме пари и за пенсионерите, за бизнеса здравните работници, за културата и то без това да натоварва страната с дълг, а дори намалява бюджетният дефицит. Така сме в безпрецедентна ситуация „хем вълкът да е сит, хем агнето – цяло“ каза Василев.

Той изреди и мерките, които държавата е предприела да подпомага бизнеса и хората по време на ковид кризата.

В бюджета допълнително ще влязат над два милиарда лева. „Имаме и инициатива по засилване на контрола на харчене на парите и заедно с МРРБ бяха открити редица недобри практики и огромни суми раздавани без търг и конкурс. Надяваме се тези практики да бъдат прекратени. Включваме повече контролни механизми на държавата което оказва благоприятно влияния върху бюджета“, допълни министър Асен Василев.

Кирил Петков: Който не го е страх – много може да се постигне за 4 месеца

10% растеж на БВП са наистина голям успех. Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков по време на отчета на служебния кабинет „Янев“.

„Преработихме изцяло двата проекта в Министерството икономиката от Плана за възстановяване, където милиард и 700 млн. ще бъдат дадени конкурентоспособно, където с помощта на европейските институции ще се следи да няма корупция“, посочи Петков.

Той даде равносметка и за Инициативата „Три морета“.

„Предложихме за пръв път да се сложи фокус върху иновацията, проекти като биотехнологичен хъб на Балканите. Продължихме разговора за предприемачеството, да привлечем стартъпи от чужбина, които да започнат бизнеса си тук“, заяви икономическият министър. Той припомни, че с „Трансперънси интернешънъл“ има инициатива за нулева корупция и привличане на инвеститори в отделните общини.

„Спряхме правителствен проект в София тех парк, където без обществена поръчка бяха засилени средства с неясна степен. Неведнъж говорихме за язовирите – 588 млн. договорени без търг и конкурс. Едва 10% язовира са завършени. Надяваме се, че с прозрачността това няма да се случи пак“, каза Петков.

По отношение на Българската банка за развитие (ББР) той посочи: „1 млрд. в 8 компании. С лимита от 5 млн. бха спрени тези средства да тръгнат в неясни посоки, а да отиват към малкия и средния бизнес. Заплатите в ББР са намалени между 30% и 50%, защото това са на пари на данъкоплатците, не е като частния сектор“, отчете той.

Президентът Румен Радев вече подписа указите за назначаване на следващото служебно правителство, което ще встъпи в длъжност утре (16 септември), за разпускане на парламента на същата дата и за насрочване на избори, които ще са 2 в 1 (парламентарни и президентски) на 14 ноември 2021 г.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!