Бойко Борисов, Румен Радев и Кирил Петков
Бойко Борисов, Румен Радев и Кирил Петков

„И днес Родината ни има нужда от своите опълченци“, каза днес служебният министър-председател Гълъб Донев, като направи приветствие по случай националния празник на България 3 март.

Гълъб Донев, Шипка
Гълъб Донев от връх Шипка

„Българската свобода има свой връх и той се нарича Шипка. Всяка педя земя тук разказва драматичната история на българската свобода, пропита с кръвта и саможертвата на предците ни. Връх Шипка е свято място, което не търпи нечисти думи и недостойни постъпки. Връх Шипка е мястo, в което се стъпва като в храм – с вяра в сърцето, смело, но тихо, защото под нозете ни стоят костите на опълченците, които през август 1877-ма година бранеха този връх до последен дъх“, каза той на Шипка и допълни:

„Днес, когато честваме 145 години от Освобождението на България, ние се прекланяме пред паметта на хилядите знайни и незнайни българи, които изправени пред избора „Свобода или смърт?“, избраха България. Помним и никога няма да забравим хилядите воини, които в Руско-турската освободителна за нас война отдадоха живота си за нашата свобода.

Убеден съм, че всеки един от Вас е стигнал до тук, воден от родолюбиви чувства и добри помисли. Щом сте тук, значи България е в сърцето Ви. Да носиш България в ума и в сърцето си не е отживелица. И днес Родината ни има нужда от своите опълченци по дух и своите идеалисти по душа, които ще се отрекат и ще загърбят личните си интереси и стремежи и ще се отдадат на общонационалната кауза за свободна, независима и силна България. Това е наследството, което ни завещаха опълченците на Шипка.

Шипка е онзи национален блян за oсвобождението и обединението ни като народ. Връх Шипка и днес ни обединява и ни напътства в посоката, в която трябва да поемем, за да постигнем общонационалната ни цел. Връх Шипка е онзи връх, от който най-добре се виждат идните български дни, където бъдещето ни зависи от усилията ни да застанем един до друг и да определим общата посока на развитието ни като общество, да начертаем пътя – справедлив и честен, по който да поемем заедно, за да постигнем общонационалната ни цел. Няма някой, който да отрече, че имаме една обща национална цел и това е България, в която да остават децата ни, България, в която да живеят децата ни, България, която да избират децата ни“.

Румен Радев: Преди 145 години на днешната дата възкръсва България

Президентът Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия и каза следното по време на тържествената заря-проверка на площад „Народно събрание“:

„Преди 145 години на днешната дата възкръсва България – армията на руския император съкрушава османската империя“.

„Днес за втора година посрещаме празника, когато в Украйна бушува война. В нея се избиват мъжете, чиито деди заедно освобождаваха родината ни“, каза още той и заплаши:

„Пожарът на войната хвърля искри, които могат да подпалят и нашата черга. От нас зависи да не го допуснем. Да не допуснем бесовете да обладаят и нашите души, нашата реч и нашите действия. Недопустимо е над България да се вият други знамена, освен родният трибагреник“.

А ето като казаха във Facebook по повод националния празник – Трети март, и лидерите на парламентарно представените партии в 48-ия Парламент.

Бойко Борисов честити празника с картинка

Бившият премиер Бойко Борисов и лидер на първата по големина политическа сила в 48-ия Парламент честити празника с кадър на трибагреник, паметника на Шипка и надпис: „Честит национален празник, българи!“.

Кирил Петков: Ако сами не се бием за нашата свобода, тя никога няма да дойде!

Бившият премиер и съпредседател на „Продължаваме промяната“ – втората по големина сила в последния парламент, написа във Facebook следното:

„Днес честваме 145 години от Освобождението на България – 3 март, 1878. Честит празник на всички българи!

Много дати в историята преди днешната са били необходими, за да стане нашето освобождение реалност. Ето някои от тях:

  • 27 февруари, 1870 – Учредявянето на независима българска екзархия;

  • 19 февруари, 1873 – Саможертвата на Васил Левски;

  • 20 април, 1876 – Априлското въстание;

  • 1 юни, 1876 – Саможертвата на Христо Ботев;

  • 20 август, 1877 – Боя на Шипка, където опълченците удържат турската армия;

  • 6 септември, 1885 – Съединението на Източна Румелия с Княжество България;

  • 22 септември, 1908 – Официалното признаване на българската независимост.

Всички тези велики българи не са чакали да дойде спасител, те са знаели, че ако не застанем рамо до рамо и сами не се бием за нашата свобода, тя никога няма да дойде!

И днес приятели, не трябва да чакаме спасител. Ние заедно можем да направим България страна, в която всеки може да има нормален европейски живот.

Ние и Демократична България вярваме, че обединен българският народ може да постигне всичко. Обединението вече включва и двете земеделски партии БЗНС и Обединени Земеделци.

Към това обединение се присъединяват и гражданските организации като Правосъдие за всеки, Спаси София, Спаси Варна, Пловдив град за хората, За Земята, Горичка, Заслушай се, и още над 70 граждански организации. Всички те казаха: имаме обща кауза, европейска България и вписаха своята кауза в книгата на каузите.

Приятели, това е само началото. Все повече българи се обединяват около мечтата за България с нормални европейски доходи, нормално европейско правосъдие, нормално европейско образование, нормално европейско здравеопазване, нормални европейски пенсии, нормални европейски улици, нормални европейски паркове и запазване на много по-красивата ни природа.

Искам да Ви предложа 5 стъпки, които заедно можем да направим по пътя към тази мечта:

1) България може да влезе в Шенген и Еврозоната и европейското решение за това да бъде взето още тази година. Има как!;

2) Да инвестираме над 50 млрд. в регионите в следващите няколко години, половината в Северна България, половината в Южна, да подкрепим и малкия и среден бизнес из цялата страна, за да се вдигнат доходите на всички и да се намали разликата в заплащането между София и останалите региони на България. Има как!;

3) Да направим Българските малки и средни ферми, национален приоритет! Когато България спре да внася 50% от доматите, 70% от месото, 45% от яйцата, и 30% от млякото, а отново стане нетен износител, какъвто сме били, до българската трапеза ще достигат по-качествени храни, без големи транспортни разходи, без допълнителни прекупвачи, реално българските храни ще дойдат до българските семейства и на по-ниски цени. Има как!;

4) В България можем да имаме независима и евтина енергия без да зависим от нито един голям доставчик. Има как!;

5) И за да имаме здрави и можещи българи, заедно ще работим всяко българско семейство да има достъп до качествено образование, и здравеопазване. Така че младите доктори и сестри да избират да останат в България, а парите в образованието да следват качеството. Има как!.

Без спасители, ние сами ще постигнем тези цели и всеки българин ще може да има един нормален европейски живот. Има как!

Мустафа Карадайъ: Днешният ден е повод за размисъл

Мустафа Карадайъ, лидерът на третата по големина парламентарна група в 48-ия Парламент – тази на ДПС, честити Трети март с тези думи:

„Днес, когато отбелязваме 145 години от Освобождението, ние отново преосмисляме свободата като ценност. Свободата е символ на достойнство и е наша обща отговорност пред бъдещето. Днес, когато близо до нас се води война и хора биват убивани, свободата и мирът отново се осъзнават както основни ценности. И само с обща воля и общи усилия можем да ги защитим.

Днешният ден е повод за размисъл. Ден, който призовава да бъдем единни, за да имаме достойно бъдеще.

Прекланяйки глава пред саможертвата и подвига на хилядите герои, които направиха възможна Свободата, ние трябва да дадем този така нужен днес обет да пазим България мирна и свободна и да й отредим достойно място в европейското семейство.

Нека предадем и на бъдещите поколения завета да пазят Свободата, да обичат Родината и да строят с разум и сърце, отговорно и вдъхновено своя по-добър и по-красив свят, за да бъде и пребъде България!

Честит празник!“.

Костадин Костадинов беше кратък в думите си

В последното Народно събрание четвърта по големина политическа сила беше „Възраждане“. Нейният председател Костадин Костадинов написа следното във Facebook:

„Честит Ден на свободата, братя българи! Нека никога да не забравяме, че свободата ни не е даденост и трябва да се борим за нея всеки ден!

Да живее България!“.

Макар Костадинов да бе кратък в поздрава си, в публикуваната от него снимка личи пунктуационна грешка – липсва запетая.

Корнелия Нинова: Иска ми се в деня на националния ни празник да не се делим на фили и на фоби

Пета по големите в последния парламент беше групата на „БСП за България“. Нейният лидер Корнелия Нинова публикува снимки от връх Шипка и честити националния празник по следния начин:

„Поклон пред героите на Руско-Турската освободителна война.

Нека не позволим съвременните събития да пренаписват историята ни.

Честит празник, българи. Поклон пред подвига на българските опълченци и на всички герои, дали живота си в Руско-турската освободителна война.

Нека не позволяваме съвременните събития да пренаписват историята ни. Тя е наша, обща, българска, изстрадана и платена с много кръв и жертви. Иска ми се в деня на националния ни празник да не се делим на фили и на фоби. Никой да не политизира и да не си го присвоява.

Да надделее мъдростта и смелостта. Да ни води българският национален интерес. Иска ми се в тези тежки времена на разделения, точно на този ден, точно тук, да бъдем заедно, всички държавни мъже и жени, всички лидери на партии единни за България. Защото Шипка е България. Да живее България!“.

Христо Иванов: Честита свобода, демократи, честита свобода европейци!

Съпредседателят на шестата по големина парламентарна група в 48-ия Парламент Христо Иванов честити Трети март с кадър от откриването на предизборната кампания за коалиция ПП-ДБ в Пловдив. Към кадъра той написа следното:

„Честита свобода, демократи, честита свобода европейци!

Знаем, че свободата не може да бъде дар. От всяко поколение, от всеки гражданин и през всяка кауза тя трябва да се отстоява.

Днес сме се събрали, за да започнем поредния поход да защитим свободата, да пусне тя по-дълбоки корени в нашия живот, в нашата държава.

Днес нашата демократична общност е обединена и се превръща в гравитационен център на все повече малки и големи организации, групи, отделни граждани. Това е лавината, която на края на кампанията ще гарантира победа. Защото днес ние сме тук да започнем пътя си към победата – не за нас, а за България, която заслужава това.

Днес ние имаме ясен избор – с #12. Имаме ясен инструмент за това България да тръгне най-сетне напред и да излезе от това блато.

Пред нас през следващите месеци се откриват огромни възможности. Огромни възможности потенциалът на България да се отключи, да се отприщи и да усетим за месеци, че страната се движи напред. Има как, пътят е ясен. Победа!“.

Стефан Янев: Гордост е да видиш хиляди хора дошли на Шипка

Най-малко – седма, по численост в 48-ия Парламент беше групата на „Български възход“. Нейният председател Стефан Янев честити Трети март във Facebook така:

„145 години свободна България!

Гордост е да видиш хиляди хора дошли на Шипка, за да почетат паметта на загиналите за свободата ни днес! Честит национален празник!“.

Към думите си Янев публикува и кадри от Шипка:

Явор Божанков: Днес сме свободни в едно, но несвободни в друго

Към края си, 48-ото Народно събрание се сдоби с още една парламентарна група – тази на независимите депутати. Единствен в нея бе Явор Божанков, който бе изключен от БСП заради позициите си в подкрепа на Украйна и срещу хартиената бюлетина. Трети март Божанков честити така:

„Свободата във всички форми е била и ще бъде основна ценност.

Днес сме свободни в едно, но несвободни в друго. Свободата да избираме своето бъдеще има своите врагове. Икономическата ни свобода не е даденост. Свободното слово е под постоянен натиск.

Но и днес има кой да се бори за свобода и има как да бъдем свободни.

Честит празник, българи!“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук