Блинкен, НАТО, Митрофанова. Как ни поздравиха за Трети март?

2044

Държавния секретар на САЩ, отбранителния съюз НАТО, Министерството на външните работи на Украйна, посланикът на Русия у нас са само част от представителите на чуждестранни държави, които ни поздравиха за националния ни празник. Турция също поднесе поздравления, а Евростат ни поздрави с интересни обобщени данни. 

Блинкен
На снимката: Антъни Блинкен

„По случай Националния празник на Република България от името на Съединените американски щати отправям нашите най-добри пожелания към народа на България по случай вашия Национален празник“. Така започва изявлението на Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ, по случай 3 март.

Ето какво още казва Блинкен:

„Тази година е от специално значение, защото отбелязваме 120-ата годишнина на дипломатическите отношения между България и САЩ. През годините нашето приятелство прерасна в многостранно партньорство. Като приятели, партньори и съюзници в НАТО, ние се гордеем със своите споделени ценности и работим съвместно, за да гарантираме мир, сигурност и просперитет за народите си. Знайте, че ние стоим рамо до рамо с вас и вашите съседи, докато се изправяме срещу трудностите, причинени от непровокираната война на Русия срещу Украйна.

Заедно сме по-силни благодарение на сътрудничеството си по важни теми като върховенството на правото и демократичните институции, диверсифицирана и надеждна енергийна среда, разширени икономически връзки и междучовешки отношения на нашите държави. Очаквам с нетърпение да задълбочим своето партньорство през следващата година“.

НАТО също ни поздрави

„Присъединете се към нас, за да отпразнуваме националния празник на нашия съюзник България“, се казва в публикация на НАТО от официалната Facebook страница на Алианса.

Поздрав получихме и от Мисията на САЩ в НАТО, чрез публикация в Twitter, която гласи:

„Честит национален празник на нашите български съюзници и приятели!“.

И Съвместното командване на съюзническите сили – Брунсум (
NATO Joint Force Command Brunssum – JFCBS), поздрави страната ни в Twitter.

„Честит национален празник на нашия съюзник България! България е ключов съюзник и има голям принос за колективната сигурност на НАТО„, се казва в публикацията.

Съюзническото командване по трансформацията (NATO ACT – Allied Command Transformation) на НАТО ни поздрави, като написа в Twitter:

„Народът на България е бил изправен пред много предизвикателства в своята история. Днес те вървят напред с увереност и решителност за сигурността и просперитета на страната си. Поздрави на нашите колеги от България и на целия народ на България по случай Деня на освобождението!“.

Поздрав получихме и от Украйна 

„Посолството на Украйна поздравява всички българи по случай националния празник – Ден на Освобождението на България!“, се казва в публикация на Facebook страницата на посолството на Украйна у нас.

Министерство на външните работи на Украйна пък ни поздрави в Twitter, като написа:

„Най-искрени поздравления на българите по повод Националния празник! Обединени сме от общи ценности, стремеж към развитие и сътрудничество в името на неизбежната победа на Украйна. Благодарим на България за подкрепата ни за интеграцията ни в ЕС и НАТО“.

Митрофанова със слово

Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова ни поздрави с видео във Facebook и следния текст, придружен към видеото (публикуван без редакции, бел. ред.):

„Скъпи приятели!

Поздравявам ви с националния празник – Деня на Освобождението на България от османско иго.

Няма добри войни, има войни справедливи. Точно такава е Руско-турската война от 1877-1878 години, която без преувеличение се превърна в крайъгълно събитие в общата история на нашите страни и за много години напред определи характера на руско-българските отношения.

На този ден преди 145 години е подписан Санстефанският договор, с който започва нова страница в живота на българския народ. Това, към което са се стремили и чакали дълги векове жителите на поробената страна, се сбъдва. България отново се появява на политическата карта на света като самостоятелна държава.

Опитвайки се да отхвърли оковите на робството, българският народ никога не се предава и отново и отново прави отчаяни опити за съпротива. Мъдростта на „народните будители“ и самоотвержеността на четниците-революционери не позволяват да угасне тлеещият пламък на мечтата за независимост.

Освободителната война се превръща в уникален пример за военна доблест, безкористност и самоотверженост. Стотици хиляди руски войници и български опълченци платиха с кръвта си свободата на България, която е толкова необходима и днес.

Ролята на Русия в Освободителната война е записана не само върху хартия. За нея говорят имената на българските села и улици, отлети от бронз паметници, дори основите на държавното устройство. Паметта й най-накрая е зашита в генетичния код на българите, а той не може да бъде пренаписан по друг начин освен чрез унищожаване на самия народ.

Знам, че всяка година на този ден в цялата страна се провеждат тържествени церемонии, полагат се венци и цветя на паметниците на загиналите воини. И макар сега преминаваме през далеч не най-добрия етап на отношенията ни, в известен смисъл сме от различните страни на барикадите, сигурна съм, че за всеки гражданин на България 3 март остава специален ден, а споменът за Руско-турската война все още е свещен.

Иска ми се историческата справедливост и мъдрост винаги да надделяват над краткосрочните политически интереси. Героите да не се забравят. Войната срещу паметници да няма място – в нея липсва и смисъл, и благородство, и доблест.

Вярвам, че както неведнъж се е случвало, ще преодолеем настоящите трудности и ще се върнем към конструктивно и взаимноизгодно сътрудничество.

Поздравявам ви, скъпи приятели, с Деня на Освобождението на България!’.

Турция: Благодарим!

Министерството на външните работи на Турция публикува поздравление по случай националния празник на България 3 март.

„Поздравяваме България по случай националния ѝ празник. Винаги ще помним подкрепата на българското правителство и българския народ след земетресението. Благодарим!”, се казва в официалната страница на турското външно министерство във Facebook.

Страната ни получи поздрави още от Румъния, Франция, Дания, Ирландия, Словения, Армения, Азербайджан, Полша, Естония и много други партньори. 

Евростат – статистическа служба към Европейската комисия, пък ни поздрави сът статистически данни.

Населението на страната ни е 1,5% от цялото население на Европейския съюз, показват данните. Брутният ни вътрешен продукт пък е 0,5% от общия БВП на ЕС. 60,5% от стоките у нас се внасят от ЕС, а 66,5% от износа ни е за страни от ЕС.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук