Румен Радев и Стефан Янев
Румен Радев и Стефан Янев

Президентът Румен Радев днес ще се срещне със седмата по численост парламентарна група в 48-ия Парламент „Български възход“, за да проведе консултации преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство. Консултациите ще започнат в 14:00 часа.

Консултациите започнаха на 26 октомври с най-голямата парламентарна сила – ГЕРБ-СДС. Повече за срещата – четете тук. 

Втората среща пък беше с „Продължаваме промяната“. Вижте повече.

Последва среща с БСП. След това поканения бяха ДПС, след тях – „Демократична България“.

Според Конституцията след консултации с парламентарните групи, президентът връчва първия мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група.

След предсрочните избори на 2 октомври, това е групата на ГЕРБ-СДС. Няколко дни след вота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че от партията ще излъчат контактна група от хора с безспорна евроатлантическа репутация, които да проведат кръга от преговори с политическите партии. Контактната група на президента (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев и бившия външен министър Соломон Паси проведе разговори с ГЕРБ-СДС, ДПС и „Български възход“. „Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“ отказаха да участват в разговорите. „Възраждане“ не бяха поканени.

Ако ГЕРБ-СДС не успеят да предложат състав на Министерски съвет, който да бъде одобрен, вторият мандат ще отиде по втората сила – „Продължаваме промяната“. Ако и ПП не успеят да съставят управление, третият мандат ще отиде в сила по избор на президента. Ако и последният опит за съставяне на правителство се провали, следва разпускане на Народното събрание и насрочване на нови предсрочни избори.

Държавният глава заяви, че след изборите на 2 октомври се ръководи от две основни цели – да се направи максималното за съставяне на редовно правителство, като се даде време за диалог и възможност партиите да се отдалечат от агресивната предизборна риторика, и да се приемат важни закони. Втората цел е така да се разположат във времето консултациите и връчването на мандатите, че ако не се състави правителство, предсрочните избори да не бъдат в най-тежкия период – януари и февруари.

„Третият мандат ще бъде връчен след Нова година, за да има избори през март“, каза президентът.

Лидерът на „Български възход“ и председател на парламентарната група Стефан Янев заяви вчера в ефира на БНР, че парламентарно представените партии достатъчно добре осъзнават ситуацията в момента, че трябва да направят усилия за съставяне на правителство.

Той декларира, че „Български възход“ биха подкрепили възможност за съставяне на правителство при ясни правила и разписани програма и приоритети.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук