Консултациите преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство между най-малката парламентарна група в 48-ия Парламент „Български възход“ и президента Румен Радев започнаха малко след 14:00 часа днес. В рамките на разговора „Български възход“ посочи, че е важно да се състави правителство и изказа виждания, че за да се случи това, трябва да се направи контактна група, която да изготви коалиционно споразумение. 

Припомняме, че след след изборите на 2 октомври, ГЕРБ също обяви сформирането на контактна група, която да разговаря с партиите. Групата бе водена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси и търсеше евроатлантическо мнозинство в парламента, като задачата обаче по-скоро претърпя провал. Вижте още. 

В началото на разговорите с партията на Стефан Янев президентът посочи, че не вижда резултат в посока излизане от конфронтационната реторика в партиите. „Вместо да се ангажира със съставяне на правителство, да се занимава с проблемите, които пряко касаят българските граждани и да се фокусира върху проектозаконите по Плана за възстановяване и устойчивост, с попълването на персоналния състав на органи с изтекъл мандат, Парламентът реши да се занимава с Изборния кодекс“, посочи той и поиска да разбере оценката на „Български възход“ за възможността този парламент да излъчи управленско мнозинство.

„Вие вече заявихте готовност да водите диалог с всички парламентарно представени сили за съставяне на правителство“, припомни той и попита какви приоритети ще се следват в изпълнение на тази заявка.

Отговорът на Янев

По думите на Стефан Янев проблемите на хората следва да са на дневен ред. „Проблемите на хората, на ежедневието и предсказуемостта на живота са важните въпроси, които трябва да бъдат адресирани“, каза той.

Според него най-важното решение е да се състави мнозинство, което да подкрепи кабинет. За Янев отиването на нови избори няма да реши проблемите, които вълнуват обществото.

Той заяви още, че е нужен диалог, като посочи, че условия за диалог има. „Колкото и несъвършен да е този диалог и да не дава ясни решения към момента, все още смятам, че има възможност този диалог да даде резултат“.

„Разбира се, най-важното в този диалог е да роди мнозинство, което е в състояние да предложи правителство“, обясни той, без да посочва каквато и да е конкретика.

По думите му трябва да се решат и въпроси „по отношение перспективата на България в предстоящите месеци и години“. „Има важни въпроси, свързани с бъдещето на България и те не са непременно свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Има и въпроси, свързани с членството на България в Шенген, в Еврозоната, които са по-големи и фундаментални от Плана за възстановяване и устойчивост“, смятат Янев и „Български възход“.

За бившия служебен премиер Янев, назначен два пъти на поста именно от президента Радев, Планът за възстановяване и устойчивост не е толкова важен, като по-важни са въпросите за цените и инфлацията. Той посочи още, че и дебатът за промените в Изборния кодекс „не е от непосредствена необходимост“.

По думите на Янев за „Български възход“ не е от значения коя ще бъде водещата партия в едно евентуално управление, а да има правителство, тъй като според него това искат българските граждани.

„Ако се стигне до трети мандат, който по дефиниция е антикризисен, кризисните варианти пак включват разговори с всички партии, независимо на кого ще бъде даден третия мандат“, каза Янев.

Според Янев евентуална коалиция трябва да се базира на коалиционно споразумение с ясно разписани правила как функционира коалицията и с ясно разписани приоритети.

По думите на лидера на „Български възход“ „всяка една от партиите трябва да е в състояние да излъчи контактна група, която да комуникира по съответни приоритети и политики и да подготви споразумение, на базата на което на по-късен етап да се определят личностите, които да участват в потенциален кабинет“.

Консултациите започнаха на 26 октомври с най-голямата парламентарна сила – ГЕРБ-СДС. Повече за срещата – четете тук. 

Втората среща пък беше с „Продължаваме промяната“. Вижте повече.

Последва среща с БСП. След това поканения бяха ДПС, след тях – „Демократична България“.

Според Конституцията след консултации с парламентарните групи, президентът връчва първия мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група.

След предсрочните избори на 2 октомври, това е групата на ГЕРБ-СДС. Няколко дни след вота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че от партията ще излъчат контактна група от хора с безспорна евроатлантическа репутация, които да проведат кръга от преговори с политическите партии. Контактната група на президента (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев и бившия външен министър Соломон Паси проведе разговори с ГЕРБ-СДС, ДПС и „Български възход“. „Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“ отказаха да участват в разговорите. „Възраждане“ не бяха поканени.

Ако ГЕРБ-СДС не успеят да предложат състав на Министерски съвет, който да бъде одобрен, вторият мандат ще отиде по втората сила – „Продължаваме промяната“. Ако и ПП не успеят да съставят управление, третият мандат ще отиде в сила по избор на президента. Ако и последният опит за съставяне на правителство се провали, следва разпускане на Народното събрание и насрочване на нови предсрочни избори.

Държавният глава заяви, че след изборите на 2 октомври се ръководи от две основни цели – да се направи максималното за съставяне на редовно правителство, като се даде време за диалог и възможност партиите да се отдалечат от агресивната предизборна риторика, и да се приемат важни закони. Втората цел е така да се разположат във времето консултациите и връчването на мандатите, че ако не се състави правителство, предсрочните избори да не бъдат в най-тежкия период – януари и февруари.

„Третият мандат ще бъде връчен след Нова година, за да има избори през март“, каза президентът.

Лидерът на „Български възход“ и председател на парламентарната група Стефан Янев заяви в ефира на БНР, че парламентарно представените партии достатъчно добре осъзнават ситуацията в момента, че трябва да направят усилия за съставяне на правителство.

Той декларира, че „Български възход“ биха подкрепили възможност за съставяне на правителство при ясни правила и разписани програма и приоритети.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук