Иванов избори
На снимката: Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България"

Борисов с неговото управление и Гешев и неговата прокуратура се превърнаха в токсични партньори за европейските институции, заяви в Брюксел Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“ /ДБ/.

„Европейските институции си отвориха очите за цялостната ситуация в България и повече няма да могат нашите мафиоти да се ползват комфорта да бъдат игнорирани техните действия в страната ни“, каза той.

Иванов е в белгийската столица с група симпатизанти, защото в момента в Европейския парламент се обсъжда положението в страната ни, в която почти 90 дни продължават протестите с искане за оставка на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и провеждането на честни и демократични избори.

Съпредседателят на ДБ заяви, че е в Брюксел и за да подкрепи евродепутата на „Демократична България“ Радан Кънев. Той обясни, че по време на днешното заседание на ЕП ще има дебат и ще се гласува резолюция за кризата на правовия ред в България.

„Приносът за това е на българските граждани, които протестират в България. На всички наши приятели, които протестират и са тук в Брюксел, Берлин, Лондон, в десетки европейски и български градове всяка вечер“, подчерта Радан Кънев.

По думите му това е началото на един дълъг път, който ще важи за всяка европейска държава, която се сблъсква с подобни проблеми като нашия – липсата на върховенство на закона, свобода на медиите и корупция.

Отровното трио с призив преди заседанието на ЕП

В 16:30 ч. (местно време) пред централния вход на Европейския парламент в Брюксел, група българи, сред които проф. Велислав Минеков, направиха разяснения за състоянието на върховенството на закона и корупцията в България, погазването на демокрацията, правовия ред и медийната свобода, както и за злоупотребите с европейски фондове. От „Отровното трио“ призоваха всички българи, живеещи в Белгия, Германия и Холандия, които имат възможност, да подкрепят усилията на за информиране евродепутатите преди началото на заседанието на ЕП.

Заседанието на ЕП продължава и в момента. Можете да го гледате на живо в „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!