Христо Иванов
На снимката: Христо Иванов съпредседател на "Демократична България"

„За да има стабилно излизане от политическата криза в България, трябва да има някакво договаряне между „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ“. Това каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Той обясни позицията си със съобразяването с реалността, която по думите му е, че дори и да има нови избори и ПП да изпревари ГЕРБ, това едва ли ще промени нещо. 

В интервю за БНТ той каза още, че е изключително важно в момента да има правителство. „Има няколко аргумента защо точно сега е изключително важно да има правителство. Трябва да си даваме ясна сметка, че ако сега изпуснем прозореца за влизане в еврозоната – става въпрос дали България ще се вгради и ще седне трайно на масата, на която се вземат най-важните и дългосрочни решения за политиката на ЕС, ако сега не направим това, политическият прозорец ще се затвори и не се знае кога отново ще се отвори. По същия начин стоят нещата и с Шенген, и с Плана за възстановяване“, каза той.

За да има стабилно излизане от политическата криза, трябва да има някакво договаряне между „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ, подчерта съпредседателят на „Демократична България“ и уточни:

„От ДБ участваме в процеса с мандатите с пълното съзнание, че сега е най-добрият момент да се постигне договорка за минипреход, който да изкара страната от политическата безизходица и корупционното блато. Това не зависи от нашата сериозност, защото това е съгласуване между двата лагера, някакъв компромис“.

„Те трябва да се съгласят за две неща – да изоставим конфронтационният формат на промени, който разчита, че авангардът на ПП ще вземе цялата власт и ще заличи всички останали от терена, което очевидно не може да се случи, а от друга страна – дали ГЕРБ изобщо е в състояние на някакво ниво да разбере, че трябва решаване на проблема с корупцията, не като проблем за един списък с лица, които трябва да бъдат опандизени, а като траен проблем на България да изгради ефективни и независими правосъдни и правоохранителни институции, на които може да се има доверие“.

По думите на Иванов България трябва да излезе от състоянието на „страна, блокирана в своето развитие от корупция, която създава политическа криза“. Според него това не ни позволява да се интегрираме в ЕС и да решим проблемите на сигурността.

Той вижда еволюция и у ГЕРБ, и у „Продължаваме промяната“, тъй като и двете партии са излъчили сравнително неутрални фигури за кандидати за министър-председател.  „Продължаваме промяната“ пък са изразили готовност да седнат на масата с ГЕРБ при обсъждане на проектодекларацията им за управление, а ГЕРБ не се конфронтирали в пленарната зала, като се въздържаха да се изказват по нея.

„Ако някой се надява, че ще направим голяма политическа битка от местните избори, дълбоко се заблуждава и рискува да бъде изненадан. Не можеш да превърнеш местните избори в голяма национална битка, ако си показал, че не можеш да решиш голямото национално уравнение“, коментира Христо Иванов.

„Отивайки на избори, даваме шанс на всякакви популистки възпаления на съзнанията за смяна на политическата система от парламентарна към президентска и т.н.“, смята той.

„Има и още един голям риск от отиване на избори сега. Какво ще стане, ако ГЕРБ и ДПС имат достатъчно гласове в следващия парламент, за да формират управление и да блокират всякаква идея за промяна? Ще се окаже, че отивайки на избори, ще сме им подарили страната“, добави той.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук