Христо Казанджиев
на снимката: енергийният експерт Христо Казанджиев

Изказването на Ердоган за откритото газово находище в Черно море е доста прибързано и твърде оптимистично. Това заяви специално за ДЕБАТИ.БГ енергийният експерт Христо Казанджиев.

„Аз считам, че г-н Ердоган много е подранил с тази информация, защото доколкото разбирам от неговото изказване сондажът продължава да се работи т.е той не е завършил, неговите данни са крайно предварителни въз основа на някакви газови проявления в зоната, в която сондира. Така, че твърде изпреварващо, твърде оптимистично звучи на фона на току що проведено сондажно проучване. В петролната дейност правилата са пределно ясни. Едно такова обявление може се лансира и да се предостави на медиите едва след като проучванията приключат, след като се направят тестови изпитания и т.н, има процедури, които трябва да се спазват. Така, че изказването на Ердоган е твърде оптимистично, твърде ранно и аз мисля, че той изпреварва събитията, разчитайки на едно бъдещо потвърждение на тези резултати, които идват от сондирането, ако те са толкова оптимистични, колкото беше казано,“ заяви енергийният експерт.

Според Казанджиев търсеният ефект от турския президент е по-скоро политически, отколкото икономически.

„Във всички случаи г-н Ердоган търси някакъв политически ефект с това обявление, политически ефект и пред хората от Турция, вдъхване на надежди ,вдъхване на оптимизъм. Но вероятността от потвърждени на едно такова откритие по предварителни данни е в порядък на около 10%, така че сами разбирате,че това изказване на Ердоган е твърде ранно, подчинено преди всичко на политически цели, отколкото свързнаи реално с икономически резултати,“ категоричен е Казанджиев.

Цялото интервю четете ТУК.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук