Заради над 10-годишното си забавяне, интерконекторът с Гърция вече загуби своето стратегическо значение. Това каза в интервю за ДЕБАТИ.БГ енергийният експерт Христо Казанджиев.

„Първо, че това би затруднило България от гледна точка на реализация на доставките на руски природен газ. От друга гледна точка, поне трябва да се внесе газ от Азербайджан, което беше рекламирано основно като за тази цел, но след няколко месеца ще заработи ефективно връзката с Турция, така че газът от Азербайджан може да влезе през Турция в България. Така че тази газова връзка към този момент загуби своето стратегическо значение.Тя би имала значение и би възвърнала значението си едва, след като бъде реализиран проектът за терминал за втечнен природен газ на гръцкото егейско крайбрежие в Александропулис. Един терминал с действително голямо стратегическо значение за балканския регион и в частност за България, но както виждате тези проекти, които се организират под егидата на близки нам съседи и близкоизточни страни, те се забавят във времето и бих казал съвсем целенасочено и съзнателно. Така че,  да се надяваме на позитивно развитие в бъдеще, но както са казали циганите, „а дано, ама надали”, каза Казанджиев.

На въпрос защо толкова много се забави проектът, Христо Казанджиев каза:

„Моето обяснение е свързано преди всичко със стремежа на България и Газпром да запазят своите позиции на пазара на природен газ в България, от гледна точка първо на пазар, въпреки че той е пренебрежимо малък при мащабите на доставки на Газпром, но преди всичко като инструмент на политическо внимание. Както знаете българската енергетика до голяма степен е свързана с Русия и руските геополитически интереси и това е до такава степен ясно и за непросветените, че не е необходимо да се коментира. По мое лично мнение това е основната причина всички процеси свързани с диверсификация на източниците на природен газ, както от местен добив, така и внос от чужбина да бъдат блокирани за съжаление с активното съдействие на българските правителства. Така постигането на енергийна свобода се възпрепятства”.

Цялото интервю с енергийния експерт Христо Казанджиев може да прочетете утре в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!