Апелативният специализиран наказателен съд гледа постановената присъда от Специализирания съд на отстранения кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова и бившия кмет на района Петко Дюлгеров, които бяха осъдени през април за поискан, но неполучен подкуп. На първа инстанция Иванчева получи 20 години затвор. Биляна Петрова беше осъдена на 15 години лишаване на свобода, а Петко Дюлгеров като посредник – на 12 години затвор.

В съдебната зала Иванчева и Петрова, както и техните адвокати, поискаха отвод на председателя на съдебния състав Георги Ушев. Те са убедени, че този състав няма да разгледа възражението им срещу постановената им на първа инстанция присъда честно и безпристрастно. Съдът обаче отказа да уважи искането, както и това да бъде извикан за разпит заместник-главният прокурор Иван Гешев. Не бе уважено и искането на обвиняемите за промяна на мярката за неотклонение в по-лека и те остават под домашен арест.

В изказването си пред съда Петрова каза, че съдия Георги Ушев е въздействал и е давал указания на съдия Иво Хинов, който постанови осъдителната присъда. Заместничката на Иванчева посочи, че са й отнети също така и конституционни права, тъй като не е била пускана за участие в дебати и телевизионни предавания по повод предизборната кампания. Тя подчерта още, че е била неравноправно третирана спрямо Иванчева, като съдът е позволил на бившия кмет да събира подписи за предизборната си кампания в разстояние на три дни, а на нея – само на един.

Десислава Иванчева подкрепи изказаната позиция от Петрова и поиска отвод както на съдията, така и на цялата Специализирана прокуратура. Единствено бившият кмет на района – Петко Дюлгеров, каза, че остава в ръцете на съда да прецени дали съдебният състав да си направи отвод.

„Едно от доказателствените ни искания беше г-н Гешев да бъде свидетел, тъй като той се изявяваше като ръководител операция по време на задържането ни, а тогава е бил най-обикновен административен директор. Това е в нарушение, тъй като той непрекъснато даваше указания на следователите и лично пред мен им нареди да не бъде допускан адвоката ни. От всички записи по медиите се вижда как той координира и организира нещата, което според мен е конфликт на интереси. Отпадна също в тази тема да се приложат документите за свързаност между Александър Ваклин и Иван Гешев“, заяви Иванчева.

По думите на заместничката ѝ Биляна Петрова те се разбрали за тази свързаност от медиите. Петрова изрази недоумение защо съдът не желае да изчисти името си като направи разследване по случая и заяви, че това е знак, че процесът на втора инстанция няма да е безпристрастен.

Апелативният специализиран наказателен съд не уважи искането на подсъдимите Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров да им бъде изменена мярката от „домашен арест“ в по-лека. Мотивът на апелативните съдии за това решение е, че осъдените за поискан, но неполучен подкуп на първа инстанция, могат да се укрият или да извършат ново престъпление.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Следващото заседание по делото е на 20 ноември.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук