Настоящият договор на България за доставка на руски газ изтича скоро и практиката е в такъв период на договорите да не се правят промени в ценообразуването, което значи, че скорошно намаляване на цената на газа за България е малко вероятно, каза в интервю за „Дебати.бг“ енергийният експерт Христо Казанджиев. Той бе потърсен за коментар на информацията в руската издание „Комерсант“, че се очаква спадане в цената на газа за България с 50%.

„Идеята, която беше лансирана, беше формулата за индексиране на цената на природния газ да включи и влиянието на спот пазара върху пазарната цена за съответната държава. Дали това ще се случи и кога е отделен въпрос, но по уверение на правителството и на такива сайтове като „Комерсант“, такива преговори текат. Факт е, обаче, че остават само 2 години до края на търговския договор, който бе подписан 2012 година за 10-годишен период, и доколкото съм запознат с практиката при такива договори, може би 3 години преди края на договора вече не се прилага и изисква промяна в системата за ценообразуване. Така че нещата са доста спорни дали това нещо ще се случи. От чисто икономическа гледна точка е малко вероятно, но ако се намесят политически фактори, е напълно реално системата за индексиране на цената да бъде променена“ – каза Казанджиев.

Той предупреди да се подхожда внимателно към такива информации, които често са „фейк нюз“ /фалшиви новини/ и имат за цел да обслужат нечии интереси. Според експертът известно спадане на цените все пак се очаква, но въпросът е как ще бъде представено то политически – като успех в преговорите с Русия или като пазарна конюнктура.

В своето интервю Казанджиев каза още, че има възможности за постигане на по-ниски доставни цени на руския природен газ за България и те трябва да бъдат използвани.

Цялото интервю с енергийния експерт очаквайте по-късно на страницата на „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!