Томислав Дончев
на снимката: вицепремиерът Томислав Дончев

Риск от мигрантски натиск няма. Турция по коректен начин спазва всички договорености с България. В Близкия Изток обаче, ситуацията е нестабилна и рисковете за Европа изобщо не са изчезнали, заяви пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев. Същото съобщи по-рано тази сутрин на брифинг и директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков.

„Вчера ЕК анонсира, че ако има нужда от помощ, България ще я получи. Към момента се справяме“, подчерта вицепремиерът.

По думите му, ако има опити за преминаване на границата, те са единични. Риск и повод за паника няма, благодарение на работата на граничните служби и политиката, която води страната, категоричен е Дончев.

Относно ситуацията с коронавируса, Томислав Дончев заяви, че действително у нас имаме белези на обществена истерия.

„Недопускането на коронавирус на територията на България е почти мисия невъзможно, но сме взели всички мерки за предотвратяване на разпространението“, заяви Дончев и посочи, че презапасяването с хранителни продукти създава спекула.

Само след седмица-две ще дойде пролетта, ще стане топло и вирусът ще изчезне, ще останат само стопанските и икономически последици, каза още вицепремиерът.

Дончев коментира и разследването на испанската преса за недвижим имот на премиера Борисов в Барселона.

„Това е същата манджа, само че „претоплена на испански котлон“, обобщи той.

По думите му този път се цели атаката срещу премиера да ескалира отвън.

По повод предстоящото влизане на България в чакалнята на еврозоната, Дончев е категоричен, че няма риск и нито една щета за българската икономика.

„Големият въпрос е доколко вярваме на всякакви митове и легенди по темата за щетите от приемането на еврото. След приемане на еврото Гърция отбелязва години на най-висок растеж, проблемите идват много след това и те нямат никаква връзка с еврото, а са заради прекомерното теглене на кредити“, даде пример Томислав Дончев.

По темата за следващите избори, вицепремиерът обясни, че има предпочитания към определен тип машина за гласуване, която е с тъчскрийн на екрана, но и генерира хартиен вариант. По този начин, ако някой пожелае повторно преброяване на вота в съответната секция, хартиените бюлетини могат да се съхраняват в контейнер или урна.

В заключение той каза, че машинното гласуване не е панацея, но със сигурност решава проблемите с невалидните бюлетини и грешките с протоколите. Няма да се реши проблемът с опитите за манипулация и купуване на гласове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!