В специално интервю за ДЕБАТИ.бг енергийният експерт Христо Казанджиев опроверга твърденията, че „Газпром” е поканила България на разговори за предоговаряне на цените на руския газ, който България потребява. Според експерта българското правителство трябва да инициира тези разговори, но това до момента не е направено. Срокът от 11 седмици за това обаче изтича и трябва да се действа незабавно, категоричен е Казанджиев.

„Реално към настоящия момент България не е поканила за разговори „Газпром” относно ревизията на цените и не ми е известно дали възнамерява да го направи. От друга страна може би вече е изтекъл срокът, в който това трябваше да се направи – това са 11 седмици от момента на одобрението на ЕК. Може би сме в края на този срок. Ако се предприема нещо, то трябва да се предприема много бързо, незабавно. В противен случай България ще продължава да тегли тази своя зависимост и да плаща много скъпо за зависимостта си от руския природен газ.”

Казанджиев поясни, че тази зависимост много отдавна е можело да бъде преодоляна ако правителството беше осигурило алтернативни източници на природен газ. Експертът коментира и непостроения интерконектор с Гърция, който се бави вече близо 10 години. Според него единствено правителството, което е в почти един и същи състав през последното десетилетие, има вина за това.

Христо Казанджиев заяви, че повишаването на цената на газа е неизбежно. Ако КЕВР одобри исканите от „Булгаргаз” 14% отгоре, цената на парното ще скори с около 6% в началото на отоплителния сезон, а от 1 януари със сигурност ще има още едно увеличение.

Според енергийния експерт политиката на КЕВР при увеличението на цените не е добра, тъй като се използва „Булгаргаз” като буфер, който да предпази потребителите от високите цени. Но загубите на компанията са по-фатални от това, смята експертът.

Цялото интервю с Христо Казанджиев очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!