Христо Панчугов

„Единственият шанс на следващия кабинет, ако има такъв, би бил разговорът да е публичен, пред очите на хората и по политически приоритети, за да може всеки един от българските граждани да си представи дали би подкрепил подобен компромис или не. Всичко останало би било провал, както за кабинета, така и за този парламент. Провал, който, опасявам се, ще радикализира доста начина, по който се гласува на следващи избори и ще видим сериозни изненади“, заяви политологът Христо Панчугов пред БНР.

Все още смятам, че по-вероятно е да видим кабинет в рамките на този парламент, тъй като другото би било хазартен ход.“ добави той.

Правителството обаче не може да бъде на всяка цена, отбеляза той.

„Не и с оглед на протестите от миналата година, не и с очакванията към тези политици“, добавя Панчугов.

„Единственият шанс на следващия кабинет, ако има такъв, би бил разговорът да е публичен, пред очите на хората и по политически приоритети, за да може всеки един от българските граждани да си представи дали би подкрепил подобен компромис или не. Всичко останало би било провал, както за кабинета, така и за този парламент. Провал, който, опасявам се, ще радикализира доста начина, по който се гласува на следващи избори и ще видим сериозни изненади“, изтъкна Панчугов.

„Видяхме кабинет, който беше воден от фигурата, която излиза директно от това, което направи думата „коалиция“ мръсна дума. В едно и също изказване успя да каже – аз мразя коалициите, защото те са мръсна дума в българската политика и въпреки това, ето ви един такъв човек, който всъщност беше част от една такава коалиция“, коментира Христо Панчугов за първия вариант на правителство, който предложи Слави Трифонов преди седмица.

ИТН не просто отказват да говорят с българските политици, те отказват да говорят с българските избиратели, смята Панчугов. По думите му, ако има нещо, което досега е проваляло политически проекти, то е тъкмо подобен подход:

„Да се обидиш на избирателите и да решиш, че няма да говориш с тях. Те дължат обяснение за своите приоритети, за това какво смятат и как смятат да го постигнат не толкова на останалите политици в този парламент, а на своите избиратели.“

До този момент слушаме или назидателното морализаторстване на Слави Трифонов, или разговор за различни хора в рамките на този кабинет, за различни позиции, посочи политологът.

„Това, което трябва да започнем да чуваме, е дневният ред на следващия кабинет – какви са политическите приоритети, които биха могли да съберат различните формации в този кабинет.“

На въпроса остава ли идеята на Мая Манолова служебният кабинет да продължи работата си като редовен, Христо Панчугов кментира, че първо би задал въпрос на министрите от този служебен кабинет те припознават ли себе си в приоритетите на тези три партии (ИТН, ДБ и ИМВ – бел. ред.)

Той допълни, че изваждането на данни за различни проблеми в институциите е било позитивно развитие, но  сме много далече от това да видим политическа програма за преодоляване на тези проблеми.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!