Полицейски служители пред Олимпийското село (вижда се на заден план) в Токио, Япония, 17 юли 2021г.
Полицейски служители пред Олимпийското село (вижда се на заден план) в Токио, Япония, 17 юли 2021г.

Олимпийското село е „безопасно място за отсядане“. Това заявиха организаторите на Токио 2020, след като се появиха опасения за разпространение на коронавирус дни преди церемонията за откриването.

Припомняме, че двама южноафрикански футболисти и видео анализатор дадоха положителни проби за COVID-19 в Селото в неделя. В добавка, 21 играчи и членове на щаба на Южна Африка са определени като близки контакти в понеделник, едва три дни преди първия им мач. Но организаторите на Игрите отхвърлиха риска от клъстер, казвайки, че няма „никакви значими трусове“ до момента.

„МОК и Токио 2020 са абсолютно ясни, че Олимпийското село е безопасно място за отсядане. Важното нещо, трябва да ви кажа, е реакцията след положителните случаи“, каза пред журналисти говорителят на Токио 2020 Маса Такая.

Той заяви, че има 61 положителни случаи, свързани с отложената с година Олимпиада. Но това представлява съвсем малка част от хилядите проведени тестове, допълни Такая.

„Не можем да кажем, че няма да има положителни случаи в рамките на Олимпийския комитет, имайки предвид ситуацията, че сме с голям брой въвлечени хора в този проект. Но няма значими трусове по отношение на положителния рейтинг, в сравнение със същия брой, открит на всяко друго място“, каза още той.

Тримата бяха първите потвърдени случаи сред отборите в Олимпийското село. Чешкият олимпийски комитет съобщи, че плажният волейболист Ондрей Перушич също е дал положителна проба. С това той става четвъртият случай сред атлетите. Близките контакти на Южна Африка, повечето от които играчи, не успяха да тренират в неделя, въпреки че остават няколко дни до откриващия им мач в четвъртък срещу домакините от Япония.

Такая сподели, че съставът е „много отзивчив“ и ще получи разрешение да тренира, ако следва правилата, включително оставането по хотелските стаи, самостоятелния прием на храна и използването на специален транспорт.

Играчите ще бъдат на разположение, ако дадат отрицателни проби шест часа преди мача.

„Това е нещо, което в момента координираме с Южноафриканския олимпийски комитет и останалите. Веднъж щом всички условия бъдат изпълнени, те ще могат да участват в съответните им тренировъчни сесии“, завърши той.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!