Христо Панчугов
На снимката: Христо Панчугов

Не съм сигурен, че България има позиция относно кризата между Украйна и Русия. Разговорът беше основно за модернизация на българската армия и въоръжение. Това посочи политологът Христо Панчугов пред БНР.

По негови думи политиците просто са включили думите „деескалация“ и „дипломация“ в разговора:

„В същото време министърът на отбраната Стефан Янев се опитваше да се извини на Русия, че ние сме член на НАТО, което стои откровено несериозно на фона на тази ситуация. … Разбира се, че тази криза може да е катализатор на българските въоръжени сили. Големият въпрос е в каква посока, но това е въпрос, който не е адресиран. Много усилия бяха вложени в това да се каже, че в България има български военни части. Но нека да не забравяме, че вече има американска база у нас и не изглежда състоятелно да се опитваме да се извиним на Русия за този факт“.

Панчугов посочи, че въпреки че кризата между Русия и Украйна е определена като заплаха за сигурността на България още през 2018 година, досега няма създаден капацитет за предвиждане и разработване на сценарии за потенциално развитие на тази криза.

България ще бъде част от среща на министрите на отбраната на страните от НАТО в средата на февруари, подчерта политологът и коментира, че въпреки мантрата за разрешаване на кризата с дипломация е добра, на фона на реалната възможност за конфликт, България трябва да има изготвена позиция и яснота какво би било най-удачно за страната ни.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук