Фойерверки

Столичният общински съвет прие нови правила за използването на пиротехнически средства. Промените засягат употребата на пиротехнически средства от категория „Ф2“ и „Ф3“, които са основен източник на шум и стрес. В това число влизат употребата на пиратки и бомбички.

Изключение от правилото ще се прави само на Нова година, когато използването на фойерверки, пиратки и бомбички ще се разрешава до 2 часа след полунощ на 1 януари.

За използване на пиротехника за семейни тържества ще трябва да се подава заявление по образец до районния кмет 10 дни преди събитието. В документа трябва да се опише какво пиротехническо средство ще се използва, кога и къде.

Районният кмет ще се произнася дали били пиротехниката може да се използва.

Глобите за нарушителите ще са между 500 и 2000 лева за физически лица, и между 3000 и 10 000 лева за юридически лица. Контролни органи по наредбата ще бъдат МВР и специализирани звена на Столичния инспекторат.

Промените бяха гласувани въз основа на множество сигнали за силен шум, предизвикан от пиротехнически средства. Актуализацията на наредбата бе подкрепена и от фондация „Четири лапи“, които твърдят, че пиратките и фойерверките предизвикват стрес за животните.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук