Китайският гигант Хуауей преговаря с Русия да инсталира местната операционна система Аврора на 360 хиляди таблета, с които Москва ще прави преброяване на населението на страната.

Хуауей се опитва да въведе Аврора, след като САЩ заплашиха, че ще им забранят да търгуват с американски компании, което би отрязало устройствата от сегашната им операционна система Андроид, както и от достъп до ключови компоненти и технологии.

„Това е пилотен проект. Разглеждаме го като първия етап от налагането на руска операционна система на устройствата на Хуауей.“, казва източник от компанията пред агенция Ройтерс.

Миналата седмица Хуауей призна, че американските санкции ще свалят с 10 милиарда долара приходите им от продажбата на смартфони.

Компанията разработва спешно и собствена операционна система, с която да замени Андроид, но без да има достъп до приложенията, създадени за операционната система на Гугъл.

Именно приложенията се явяват ключови за всеки софтуер от този тип.

Собственик на операционната система Аврора е руската компания Ростелеком. Те са фирмата, на която е възложена държавната поръчка за 360 хиляди таблета, с които ще се проведе преброяването на населението.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!