Китайският технологичен гигант „Хуауей” заяви, че може да пусне своя собствена операционна система за смартфони и лаптопи в Китай през есента, след като САЩ вкараха компанията в черния си списък.

Международната версия на системата може да е готова във втората трета на 2020 г., казва Ричард Ю, ръководител на клиентският отдел на компанията.

„Хуауей” все още се справя с удара от тази седмица и с решението на „Гугъл” частично да отреже устройствата на компанията от своята операционна система Андроид, след като САЩ нареди забрана на търговията на американска технология с фирмата.

„Днес ние все още разчитаме на Андроид на Гугъл и Уиндолс на Майкрософт”, заяви Ю и добави, „Но ние не можем да разчитаме на това. Хуауей ще си подготви своя план Б , за да използваме наша собствена операционна система”.

Китайският ежедневник Глобъл Таймс съобщи в понеделник, че платформата „ХонгМенг” бива тествана, за да замени системата Андроид.

„Ние не искаме да правим това, но сме принудени от американското правителство. Мисля, че това ще бъде лоша новина не само за нас, но и за американските компании, понеже ние подкрепяме” американските бизнеси, каза Ю.

„Не искаме да правим това, но нямаме друг избор”, добави той.

Миналата седмица стана известно, че САЩ са взели решение за включване на компанията Хуауей в черния списък заедно със 70 подразделения на корпорацията. В изявление на министерство на търговията по случая се казва, че причина за санкциите срещу Хуауей е „дейност, противоречаща на националната сигурност на САЩ“.

От Google обявиха прекратяването на сътрудничеството с китайския телекомуникационен гигант заради решението на американското правителство. Сега, на устройствата на китайската компания вече няма да се актуализира приложението Android, а следващото поколение смартфони на Хуауей няма да имат достъп до услугите на Google.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук