Действията на САЩ по отношение на „Huawei” са много лош сигнал за цялото бизнес-общество, съобщи представителят на компанията в ЕС Ейбрахам Лю.

„Не знам, какво мисли Google, какво мислят останалите бизнес-лидери в САЩ. Ако бях на тяхно място, щях да съм обезпокоен от сигналите, които правителството на Съединените щати отправи към външни бизнес-партньори. Щях да си помисля: ако сега е „Huawei”, кой ще бъде следващ, може ли това да се случи и с други? Тъй като САЩ могат да ви атакуват без каквито и да е доказателства”, заяви Лю.

Той даде за пример автомобилния сектор, който може да попадне под ударите на американските санкции във връзка с националната сигурност.

Американската администрация обвини „Huawei” в сътрудничество с военното разузнаване на Китай и възможно следене на клиенти. В същото време САЩ се опитват да убедят други държави да не използват инфраструктурата и оборудването на китайската компания при прехода към стандартите на новите 5G-технологии.

От „Huawei” заявиха, че обвиненията са необосновани, политически мотивирани и нарушават принципите на пазарната конкуренция.

През май Министерството на търговията на САЩ вкара „Huawei” в черен списък, който забранява на компанията да купува компоненти и технологии от американски производители. Впоследствие на „Huawei” беше дадена отсрочка, която позволява да бъдат закупувани произведени в САЩ компоненти за поддръжка на мрежите и обновяване на програмното обезпечаване на съществуващите телефони.

От „Huawei” заявиха, че те са частна компания със система за управление на непрекъснатост на бизнеса, за чието внедряване е помогнала американската компания IBM.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!