Анатолий Макаров
на снимката: посланикът на Русия в София Анатолий Макаров

След като по безпрецедентен начин нападна декларацията на Министерството на външните работи на страната домакин, руският посланик в София Анатолий Макаров продължава да се намесва във вътрешните работи на страната.

Това е безпрецедентно в международната политическа практика, в която посланиците нямат никаква възможност да изразяват мнение за политиките на държавата, в която се намират и това се смята за проява на политическа и дипломатическа арогантност.

В понеделник (9 септември) Руския културно-информационен център бе открита изложба, под надслов „75 г. от освобождението на Източна Европа от нацизма”.

По време на откриването посланик Макаров каза:

„В тези дни преди 75 години българският народ с ликуване и радост посрещна войските на червената армия. Без нито един куршум и без нито един изстрел са вървели из страната съветските войни. Те са преследвали една единствена цел – да избавят българския народ от нацизма”.

Той критикува, че се отправят “сериозни обвинения без никакво доказателство, само, за да се играе с емоциите на хората”. А накрая пожела “мирно небе”.

На 3 септември Външно министерство реагира остро на организираното от Посолството на Руската федерация събитие на 9 септември.

„Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите , че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави“, бе написано в позицията на министерството.

И се добавя:

„МВнР няма никакво отношение към тази проява и съветваме руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза („освобождение“), която привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни. 9-и септември и неговите последици трябва да останат достояние на историците и историческата наука, за да получат пълна и точна оценка за влиянието върху развитието на България през 20-и век”, пишат от там.

В отговор вчера Макаров каза:

„Ние по никакъв начин не се намесваме във вътрешните работи на България”.

„Препълнената зала показа уважението си към съветския народ, който дойде преди 75 години и помогна на българския народ да се избави от нацизма”, добави дипломатът.

Макаров подчерта, че на този етап не може да съобщи официална позиция на Кремъл.

„Смятам, че в дадената ситуация, това, което беше изказано, от представителите на българското Външно министерство, не мога да го приема”, добави посланикът на Руската федерация.

„Въпреки изказаното мнение, ние продължаваме да работим по проектите и позитивно да работим. Следващата седмица ще се проведе среща на българо-руска комисия по икономическо сътрудничество. Ще бъдат обсъдени редица проекти, сред които АЕЦ „Белене”. Същевременно получаваме такъв изстрел”, коментира Макаров.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!