Борис Джонсън
на снимката: Борис Джонсън

През последните шест дни може би сте се ядосали, може би сте били шокирани или развълнувани, или просто сте свили рамене.

Но сме свидетели на конфликт по въпрос, който един от министрите от кабинета определи като „любов и страст” – поне от политическа гледна точка.

Мъчителните три години за Брекзит бяха заменени през последната седмица с интензивно бързане, а новата администрация сякаш осъзна, че твърдоглавието им може да ги отведе в съдебната зала.

И тъй като депутатите с неохота ще излязат в 5-седмична почивка, по нареждане на премиера, можем ли за извадим някакъв извод от тази битка?

Борис Джонсън безспорно получи плесник, чрез който му просветна, че Парламентът все пак ще му се възпротиви.

Това е шок от гледна точка на ранните поражения за новия премиер, макар и да не е изненада. Но драматичната поредица от сблъсъци между лидерът, който иска да запази възможността да напусне ЕС без сделка, и повечето депутати, които не искат да му позволят да отвори кутията на Пандора.

Ако сте следили начина, по който привържениците на Брекзит проведоха своята кампания, назначаването на Доминик Къмингс и някои от бившите му служители отново, не би трябвало да ви изненадва.

Но има безспорно много депутати от консерваторите, които се ужасяват, че именно тази идея на Борис Джонсън – политик с много привидения – е подходящ за премиерския пост.

И тези няколко тактики бяха, поне временно, разрушителни, заради доброволното предаване от собственото му мнозинство.

Според един дълъг списък от грешки, според един от членовете на кабинета, вчерашното гласуване в британския парламент означава, че наложеният от премиера срок то 31 октомври Великобритания да напусне ЕС, изглежда непостижим.

Невъзможно ли е? Абсолютно не.

Все още нищо не е загубено, стига да бъде постигната сделка с правителството, което непрекъснато повтаря, че това е основната им цел.

Ако присвиете очи, може би ще видите шанса да бъде постигнато споразумение в срок, въпреки че възможностите варират между „почти никакви” и „незначителни”.

Все още е възможно, както бомбастично подсказа „Даунинг стрийт” 10, правителството да пренебрегне искането на парламента за забавяне на Брекзит, ако няма сделка.

Това не е толкова просто, колкото си мислят. Но ако премиерът попита официално, но в същото време даде да се разбере, че той не желае този сценарий, наистина ли ЕС би се съгласил?

Ами, ако ЕС предложи удължаване от няколко години?

Това не са прогнози, но са възможности, особено като говорим за политическия пейзаж. Преди това предстоят всевъзможни политически упражнения, които отново могат да обърнат ситуацията с главата надолу.

И въпреки протестите на депутатите, някои привърженици на Брекзит, включително и в правителството, се славят със способността си да извадят „доказателства”, които биха могли да бъдат използвани в евентуална предизборна кампания, която се опитва да сблъска депутатите с народа.

Без съмнение обаче , премиерът имаше силен период, който може да бъде началото на едно безметежно падане.

Но тъй като толкова много неща в политиката се промениха през последните няколко години, някои от старите не са.

Една седмица в политиката все още е много дълго време. А седемте седмици до Хелоуин – цяла епоха.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!