Руски газ - Европа

Пазарните играчи в европейските газови хъбове отхвърлиха последния опит на Русия да използва доставките на природен газ като икономическо оръжие след инвазията си в Украйна.

Договорите от първия месец за доставка на газ на спот пазара в хъба TTF, най-големият в Европа, продължиха своя спад в понеделник. Те паднаха с около 5% до 84 евро (90 долара) за мегават. Това се случи след като европейските парламентаристи и Европейският съвет се съгласиха, че държавите-членки на ЕС ще трябва да напълнят своите резерви за съхранение на газ с поне 80% капацитет до ноември, за да избегнат газова криза през тази зима.

Отговорът на Финландия

Финландия вече отговори, след като стана третата страна в Европа, след Полша и България, за която доставките на руски газ бяха спрени. Финландският вносител и дистрибутор на газ Gasum съобщи, че не е приел изменение на договора, поискано от руския доставчик Газпром експорт, според което плащането се извършва непряко в руска валута чрез откриване на сметки в евро и рубли в Газпромбанк в Москва.

Финландия внася по-голямата част от газа си от Русия, но това представлява 10% от потреблението на енергия в страната. Финландският оператор на газопровод Gasgrid Finland заяви, че е уредил доставките на газ по алтернативен маршрут.

„Изключително жалко е, че доставките на природен газ по нашия договор за доставка сега ще бъдат спрени. Ние обаче се подготвяхме внимателно за тази ситуация и при условие, че няма смущения в газопреносната мрежа, ще можем да доставяме всички наши клиенти с газ през следващите месеци“, каза главният изпълнителен директор на Gasum Мика Вильянен.

Припомняме, че Финландия раздразни Кремъл, като обяви намерението си да стане член на НАТО след руската инвазия в Украйна, като Москва спря доставките на електроенергия за страната по-рано през май.

Финландия финализира хартата на FRSU

За по-нататъшно укрепване на способността си да пренася газ в и извън страната, Gasgrid  финализира 10-годишен договор с американския LNG играч Excelerate Energy за наемане на плаващ кораб за съхранение и регазификация. Exemplar FSRU има капацитет за съхранение на втечнен природен газ от 150 900 кубически метра и може да осигури повече от 5 милиарда кубически метра годишно капацитет за регазификация.

В началото на май Gasgrid Finland и газопреносният оператор на Естония Elering сключиха планово споразумение FSRU да бъде разположен в естонското пристанище Палдиски през следващата европейска зима, докато Gasgrid работи по пристанищата и пристанищната инфраструктура за Exemplar във Финландия.

Финландия и Естония вече са свързани с газопровода Balticconnector, който е в състояние да пренася газ в двете посоки между двете страни. Финландската инициатива FSRU следва редица подобни действия за създаване или увеличаване на капацитета за внос на втечнен природен газ в Полша, Германия, Италия, Гърция, Холандия и другаде.

Меко, меко…

Властите в Германия и Италия излязоха с изявления, за да уверят потребителите на газ, че могат да открият сметки в евро и рубли в Газпромбанк в Москва, без да нарушават санкциите на ЕС срещу Русия, което служи за облекчаване на натиска върху цените на газа в Европа.

Германия и Италия са най-големите пазари на Газпром в Европа, като компанията доставя над 50 млрд. куб. м газ на Германия годишно преди акцията и срещу Украйна и още 18,5 млрд. куб. м газ за Италия.

Правителствата на двете страни очакват, че ще могат да прекратят вноса си от руски газопровод преди края на 2024 г.

Полски отказ от Ямал

Полските власти посочиха, че не очакват да възобновят доставките на тръбопроводен газ от Русия.

PGNiG, държавната компания, която произвежда и внася нефт и газ, прекрати дългосрочното си споразумение с Газпром за получаване на руски газ по газопровода Ямал, минаващ от Русия през Беларус до Полша и Германия.

Полският министър на климата Анна Москва каза пред базираната във Варшава информационна агенция PAP, че прекратяването не означава, че газопроводът Ямал незабавно ще стане остарял или ще спре операциите.

„Тръбопроводът Ямал функционира в съответствие с европейското законодателство, което позволява да се използва за реверсивни доставки на газ от Германия до Полша без прекъсване“, каза тя.

Интерконектор за Словакия

Полша и Словакия също засилват усилията си за завършване на изграждането на 164-километров газов интерконектор, който да свърже тръбопроводната мрежа на Полша със словашкия газоприемащ хъб Велке Капусани, на източната й граница с Украйна.

Велке Капусани се използва както за получаване на руски транзитни доставки на газ от Украйна, така и за изпращане на газ от европейски хъбове в Украйна.

Частично финансирано от Европейския съюз, изграждането на интерконектора Полша-Словакия започна през 2018 г. и е планирано да завърши по-късно тази година.

Интерконекторът ще има капацитет от 4,7 млрд. м3 годишно в посока от Полша към Словакия и 5,7 млрд. м3 годишно в посока от Словакия до Полша, според словашкия преносен оператор Eustream.

Текстът е публикуван в upstreamonline.com, преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук