Джо Байдън
На снимката: американският президент Джо Байдън.

Ако президент на САЩ продължава да обещава да направи нещо, а неговите помощници продължават да настояват, че няма да го направи, тогава следва потенциално влошаване на състоянието на нещата по тежки международни въпроси. Така изглежда американската позиция по отношение на Тайван, след като президентът Джо Байдън каза, че САЩ са готови да се намесят военно, при китайската атака, изявление, което Белият дом се опитва да опровергае.

Коментарът бързо отекна по целия свят, предизвиквайки гняв в Пекин, опортюнистично посрещане в Тайпе и възобнови тлеещия дебат за Тайван в САЩ. Сега всички се опитват да разберат дали Байдън е допуснал още един гаф или е зарязал десетилетия външна политика на САЩ.

Традиционната позиция на САЩ

Подходът на САЩ по този въпрос отдавна се ръководи от политиката на „стратегическа неяснота“ относно това как САЩ ще отговорят на евентуална инвазия в Тайван. Това има за цел да възпира Китай, като държи отворена възможността за военен отговор на САЩ. В същото време има за цел да лиши Тайван от гаранциите на САЩ, които биха могли да го накарат да настоява за официална независимост. Целта е да се запази статуквото и да се избегне война в Азия. Това проработи и позволи на Вашингтон да балансира по въжето на отношенията и с двете страни.

Какво каза Байдън?

При първото си пътуване до Азия като президент Байдън беше попитан в Токио, в светлината на отказа му да използва военна сила за защита на Украйна, дали ще отиде по-далеч и ще се включи военно, за да защити Тайван.

„Да“, отговори Байдън. „Това е ангажиментът, който поехме.“

За да бъде ясно, САЩ нямат никакъв ангажимент да защитават Тайван военно, в случай на китайско нападение. Изглежда, че не за първи път Байдън смесва дипломатическите споразумения на САЩ, уреждащи отношенията с Пекин, които признават претенциите на Китай към самоуправляващ се Тайван и американски закон, който изисква правителството да предостави отбранително оръжие на островната демокрация.

Какво означава?

Объркан ли е президентът, който при обявяване на кандидатурата си твърдеше, че е експерт по външна политика? Или той променя политиката на САЩ? В изявление на Белия дом се казва, че Байдън просто е потвърдил ангажиментите на САЩ съгласно Закона за отношенията с Тайван „да предостави на Тайван военни средства за защита“.

Но не това каза Байдън. Прибързаните усилия за контрол на щетите подхранват твърденията на републиканците, че Байдън е стар и му липсва умствена острота, за да бъде президент. Но помощниците му няма да вземат решение какво да правят, ако Китай атакува Тайван – президентът ще го направи.

Ако той многократно казва, че САЩ ще използват военна сила, за да защитят острова, не трябва ли да бъде взет на сериозно? Ще повярва ли Пекин на Байдън, или на неговите помощници? И какво означава това за доверието му сред китайските лидери? От решаващо значение в това напрегнато геополитическо противопоставяне, не е непременно позицията на Байдън, а това, което Пекин смята, че е. Сега изглежда, че САЩ имат по-малко политика на стратегическа неяснота, отколкото на стратегическо объркване.

Как Украйна промени играта?

Последните изказвания на президента идват във важен контекст. Те следват решителния отговор на САЩ на руската инвазия в Украйна. Байдън обърка очакванията и съживи алианса от Студената война, за да се противопостави на Москва. Той ефективно води прокси война на стойност 40 милиарда долара срещу Кремъл. Това може да накара Пекин да промени поведението си въз основа на схващането, че САЩ вече са го направили.

Защо Китай е толкова ядосан?

Разделението между континенталната част и Тайван, дойде, когато националистическите сили избягаха там, след като загубиха дългата гражданска война с комунистите. Идеята, че Тайван е част от родината, е фундаментална за съвременната китайска доктрина. Президентът Си Дзинпин каза, че островът трябва да бъде обединен с континенталната част, въпреки че Китайската народна република никога не го е управлявала. Той не изключи това да се направи със сила.

От гледна точка на Пекин, Байдън нагазва в дълбоки води в момент, в който Китай, утвърждава нарастващата си мощ и изпраща рекорден брой самолети в самообявената зона за противовъздушна отбрана на острова.

„Призоваваме САЩ да спрат да казват или правят нещо в нарушение на принципа за единен Китай и трите съвместни комюникета между Китай и САЩ“, каза в понеделник говорителят на китайската служба по въпросите на Тайван Джу Фънлиан, добавяйки: „Тези, които си играят с огъня, със сигурност ще изгорят себе си“ – фраза, която китайските служители са използвали в миналото, за да предупредят Вашингтон по въпроса.

Очаква се Си Дзинпин да претендира за исторически трети мандат тази есен, но е под натиск заради забавящата се икономика и неуспеха на страната да победи Covid-19. Забележките на Байдън може да налеят бензин върху вече силно нажежената атмосфера.

Как се играе във Вашингтон?

Байдън постави под съмнение своята проницателност, но пък беше и похвален за подхода си – знак за това как този проблем разтърсва политиката във Вашингтон.

На Капитолийския хълм се води ожесточен дебат относно пълното премахване на стратегическата неяснота, като привържениците на твърдата линия и от двете страни призовават за политика, според която САЩ заявяват открито, че ще защитят Тайван, ако бъдат нападнати. Мотивът е, че тъй като Китай сега е много по-мощен и заплашващ Тайван, Съединените щати трябва да изяснят позицията си. Проблемът обаче е, че този ход ще се разглежда като силно провокативен в Пекин и може да направи Китай още по-агресивен. Това може да подхрани движението за независимост в Тайван. И двете могат да доведат САЩ до скъпоструваща морска битка близо до китайския бряг, за която американците не са подготвени.

Има още един огромен източник на несигурност. Дори и САЩ да втвърдят позицията си, няма сигурност, че следващият президент ще застане зад подобна политика.

Текстът е публикуван в CNN, заглавието и преводът са на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук