Борисов, Медведев
на снимката: Министър-председателяте на Русия и България - Дмитрий Медведев и Бойко Борисов

Руският премиер Дмитрий Медведев каза на българския си колега Бойко Борисов, че Русия се нуждае от гаранции от Европейската комисия преди избора на България като маршрут за проекта си „Турски поток”.

Русия ще изгради „Турски поток” до Турция и отвъд нея за доставки на газ до Югоизточна Европа, като част от плановете си за заобикаляне на Украйна, основен досега маршрут за износ на газ за Европа.

Износът на руски газ става все по-политизиран след анексирането на Крим от Украйна през 2014г.

„Трябва да вземем под внимание опита, който имаме през последните години, който не беше най-приятният. Имам предвид тази ситуация с Южен поток”, каза Медведев на брифинг в София с българския премиер Борисов.

„Затова ще можем да говорим за по-нататъшните конкретни стъпки едва, след като бъдат дадени съответните гаранции от Европейската комисия, че в бъдеще този проект (Турски поток) няма да се разпадне”.

Русия отмени „Южен поток” през 2014г., обвинявайки опозицията в Брюксел. Целта на газопровода беше да докара руски газ през България за Централна и Източна Европа.

Първата тръба на „Турски поток”, с капацитет 15,75 млрд. кубически метра, е предназначена за вътрешния пазар на Турция.

България е обезпокоена, че може да загуби приходите, които понастоящем получава от транзита на руски газ за Турция, след като тръбопроводът „Турски поток” заработи до края на тази година.

Борисов заяви, че България иска само да запази нивото на транзита на газ, което е в момента, транспортирайки 16 млрд. кубически метра руски газ в Турция.

„След като „Турски поток” започне да работи, количеството газ през Украйна и България ще спре и българските тръби ще бъдат празни”, каза Борисов. „България иска да запази поне това, което има.”

България се надява да привлече и втората тръба на „Турски поток”, която да минава през нейна територия до Сърбия, Унгария и Австрия, а не през Гърция.

София планира да изгради газопровод за 1,4 млрд. евро като част от проекта за създаване на регионален газов център и да осигури разширяването на руския „Турски поток” в Централна Европа.

Борисов заяви, че София ще организира справедлив и прозрачен търг за търсене на стратегически инвеститор за изграждането на проект за АЕЦ „Белене“, който се очаква да струва около 10 милиарда евро.

Медведев заяви, че Русия е готова да участва в строителството на „Белене”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!