Мигранти, бежанци, Гърция, граница убежище
Снимката е илюстративна.

Преди два дни вътрешният министър Иван Демерджиев разкри, че при поредната акция на МВР бременна жена и военен са задържани заради трафик на мигранти.

„Всякакъв род хора от всички държави в ЕС и Европа се намериха тук да превозват мигранти. Отново апелирам към следващото НС да се повишат наказанията, да се вземат мерки тези три текста в Наказателния кодекс да бъдат преработени, така че тези хода да бъдат възпрени“, каза Демерджиев пред журналисти.

Наблюдаваме изцяло нова фаза в транспортирането на бежанци през България, понеже вече очевидно освен полицаите, в незаконните действия участва и целият български народ заедно с военните, бременните, лекарите и т.н. На този фон прозвучаха странно изявленията на президента Румен Радев и румънският му колега Клаус Йоханис, че незаконната миграция е изкуствено смесвана с въпроса за Шенген.

Ясно е, че след като Европа ни оказа допълнителен натиск за мигрантите, нашата полиция демонстрира допълнителни усилия и се разработи. Все по-често започнаха да  хващат мигранти и каналджии по границата и вътре в страната. Но за съжаление стана пределно ясна една много тъжна истина – не само, че не спираме мигрантите, ами им помагаме срещу пари да преминават в Западна Европа.

Няма как европейските ни партньори да не са притеснени от мигрантските канали в България, която е външна граница на ЕС. Още повече, когато участието в този бизнес е толкова масово. Това няма как да не се отрази на приемането ни в Шенген. Но замитането на проблема под масата от властта няма обяснение.

В този ред на мисли Европа няма смисъл да очаква от нас да спрем мигрантската вълна. Дори и президентът и министрите искрено да го желаят, те не могат да я спрат понеже целокупните правоохранителни и силови органи у нас са в основата на тези схеми. Европа трябва да разбере, че единствено като изпрати многократно увеличени сили на ФРОНТЕКС, без участието на български служители, е възможно този процес евентуално да бъде овладян. А за спирането му не може и да става дума, тъй като отвъд границите на благоденстваща Европа живеят милиони гладни и нещастни хора.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук