Владимир Путин
На снимката: Владимир Путин

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин. Това съобщават световните информационни агенции. 

Държавният глава на Русия е обвинен във военни престъпления в Украйна.

Заповед за арест има и за Мария Лвова-Белова. Тя е комисар по правата на децата при президента на Руската федерация от 2021 г.

Москва нееднократно е отричала обвиненията в зверства от страна на руските сили в Украйна.

„Г-н Владимир Владимирович Путин, роден на 7 октомври 1952 г., президент на Руската федерация, се предполага, че е отговорен за военното престъпление незаконна депортация на население (деца) и за незаконно прехвърляне на население (деца) от окупирани райони на Украйна към Руската федерация (съгласно член 8(2)(a)(vii) и 8(2)(b)(viii) от Римския статут).“, се казва в становището на съда.

От МНС добавят, че „има разумни основания да се смята, че г-н Путин носи лична наказателна отговорност за гореспоменатите престъпления“.

Подсъдимата Мария Алексеевна Лвова-Белова „е отговорна за военното престъпление незаконна депортация на население (деца) и за незаконно преместване на население (деца) от окупирани райони на Украйна към Руската федерация“.

В средата на февруари на среща с Лвова-Белова Путин обяви, че броят на молбите, подадени от граждани на Руската федерация за осиновяване на деца от окупираните части на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област, „значително нараства“.

Горепосочените заповеди за задържане са издадени по молби, подадени от прокуратурата на 22 февруари 2023 г.

Съдиите са обмисляли издаването на тайни заповеди. Впоследствие са решили, че оповестяването им може да „допринесе за предотвратяването на по-нататъшно извършване на престъпления“.

„Днешното решение на Международния наказателен съд (МНС) да издаде заповед за арест на Владимир Путин е началото на края на Руската федерация“, това каза съветникът на украинския президент Володимир Зеленски – Михайло Подоляк, предаде медията от Киев УНИАН.

Реакцията на Кремъл не закъсня.

„Решенията на Международния наказателен съд (МНС), който не е признат от Руската федерация, за „ареста“ на руския президент Владимир Путин и детския омбудсман Мария Лвова-Белова нямат никакво значение за Русия, включително от правна гледна точка“. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук