Хоуп Хикс

Един от най-отдавнашните и близки съветници на американския президент Доналд Тръмп – директорката на комуникациите на Белия дом Хоуп Хикс, подаде оставка.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс обяви, че оттеглянето на Хикс от поста не е свързано с показанията ѝ пред комисията по разузнаване към Камарата на представителите на Конгреса при разследването за намесата на Русия в изборите през 2016г.

Хикс беше говорителка на Тръмп по време на предизборната му кампания. Във вторник тя отговори на въпроси за кампанията и за преходния период до встъпването на Тръмп в длъжност през януари 2017г. Хикс отказа да обсъжда ролята си в управлението. Призна обаче, че понякога от нея се е изисквало да говори безобидни лъжи. Тя отрече някога да е лъгала за нещо, свързано с разследването за руска намеса в изборите.

„Хоуп е фантастична и свърши прекрасна работа“, каза Тръмп и добави, че тя ще му липсва. „Убеден съм, че в бъдеще отново ще работим заедно“, каза още той.

Хикс пък отвърна, че няма думи, с които да изрази благодарността си към президента.  Тя не коментира причините за оттеглянето си. Не е ясно и кога точно ще предаде функциите си.

Оставката идва на фона на разследване срещу Пол Манафорт, бившият шеф на предизборния екип на Доналд Тръмп. Той не се призна за виновен по обвинения в действия като нерегистриран чуждестранен агент и в ръководене на международен заговор за пране на пари. Формалното отхвърляне на обвиненията стана на кратко встъпително заседание по делото във федерален окръжен съд във Вашингтон. Съдията Ейми Берман Джаксън постанови същинският процес да започне на 17 септември, тоест по-малко от два месеца преди междинните избори за Конгрес.

Пол Манафорт

Миналата седмица Рик Гейтс, бивш партньор в бизнеса на Манафорт и също бивш член на кампанията на Тръмп, се съгласи да сътрудничи на специалния следовател Робърт Мълър, който разследва руската намеса в изборния процес в САЩ. Гейтс е решил да свидетелства като част от сделка да му бъдат снети обвиненията в лъжесвидетелство и заговор срещу САЩ. Смяташе се, че ходът на Гейтс ще накара и Манафорт да сключи сделка с разследващите, но в петък той заяви, че поддържа тезата си за невинност по новите обвинения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук