Екатерина Захариева
на снимката: Министърът на външните работи Екатерина Захариева

След като прокуратурата обяви, че са разпитвани премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, днес показания даде и министърът на външните работи Екатерина Захариева. В съда днес бяха представени и нови доказателства по производството. В крайна сметка Пламен Бобоков остава извън ареста срещу гаранцията от 1 милион лева, която той вече е заплатил.

„Едно от новите доказателства, които днес внесохме в настоящото наказателно производство за изменение на мярката за неотклонение в по-тежка „задържане под стража”, е разпит, проведен на външния министър на България вчера г-жа Екатерина Захариева, която беше разпитана точно по повод публикуваните вече от прокуратурата кореспонденции между обвиняемия Пламен Бобоков и съветника на президента Пламен Узунов“, съобщи през журналисти прокурор Генка Брезашка.

Тя добави, че от разпита на свидетелката се установява, че формално процедурата е била спазена по назначаването на тези посланици.

„Но по един много елегантен начин президентската институция се е намесила да бъдат избрани точно и конкретно тези хора в този момент, в който се разменя комуникацията“, заяви Брезашка.

Тя каза, че е била проведена среща по искане на Бобоков.

„Г-жа Захариева не е взела никакво отношение по това. Но също пак ще подчертая, по много елегантен начин е била предложена някаква си кандидатура за назначаване на посланик в Нигерия“, посочи Брезашка и добави, че няма нищо укоримо в провеждането на такава среща.

Според нея от събраните, макар и в много кратък период, доказателства се установява, че „тези срещи и цялата тази комуникация е продиктувана единствено и само от негови бизнес интереси в тези държави, конкретизирам Нигерия, Алжир“, заяви Брезашка.

За това какво общо имат тези доказателства с мярката, която се гледа днес по обвинение за участие в аферата с боклука, Брезашка подчерта, че освен формалните основания, предвидени в НПК, че не е внесена гаранцията в срок, която дава възможност на прокуратурата да поиска по-тежка мярка, има и други основния предвидени в процесуалния кодекс за изменение на мярката в по-тежка.

„А именно това е – завишената обществена опасност, реалната опасност той да се укрие и да извърши престъпление“, добави Брезашка.

„Пламен Бобоков е участник в ОПГ, той е участникът лобист в тази група, той е човекът, който има телефонните номера на важните хора в държавата, с които той се свързва, за да се прокарват негови икономически, политически интереси“, заяви прокурор Петър Белчев. На въпроса каква е връзката между Бобоков и тези споменати кандидати за посланици, прокурор Мария Дойчева обясни, че това е предмет на разследване по отделното досъдебно производство. „Към настоящия момент няма повдигнати обвинения. В момента, в който съберем достатъчно и категорични доказателства ще бъдат обвинени и конкретни лица. Изминала е една седмица само от отделянето на материалите от основното дело и образуването на т. нар. вече дело за лобизъм“, добави Генка Брезашка.

И вчера прокуратурата публикува разменената кореспонденция между бизнесмена Пламен Бобоков и Пламен Узунов, секретар на президента по правни въпроси и антикорупция. Анализът на кореспонденцията между П.Б. и „Prezident-Pl. Uzunov” сочи, че двамата многократно обменят информация, касаеща въпроси, свързани с външната политика на Република България, в т.ч. и кандидатури за български посланици в страни извън Европейския съюз.

„Всичко, което виждам в последните няколко дни е една груба манипулация, която цели моето дискредитиране, дискредитирането на Пламен Узунов и дискредитирането на президента Радев. Всичко е извадено от контекст. Аз просто съм ужасен. Не съм аз целта, целта е президентът“, заяви пък самият Бобоков на влизане тази сутрин в съда.

Апелативният специализиран съд установи, че няма основания мярката за неотклонение на бизнесмена Пламен Бобоков да бъде изменена от парична гаранция в задържане под стража. Мярката на Бобоков, обвинен за участие в организирана престъпна група, е парична гаранция от 1 млн. лева, която вече е внесена.

В началото на юни братът на Пламен Бобоков – Атанас остана за постоянно в ареста заради схемата с вносния боклук у нас. Държавното обвинение тогава обяви, че има достатъчно доказателства, че Бобоков, бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков, ексшефът на плевенската РИОСВ Габриел Савов заедно с бизнесмените Николай Миховски и Айгюн Еминов са участвали в организирана престъпна група. Те са заподозрени, че са депонирали опасни оловни отпадъци от фирмата „Монбат Рисайклинг“ на няколко места из страната, знаейки, че няма как да ги обезвредят.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук