На снимката: Жан-Ив ле Дриан - външен министър на Франция

След като няколко месеца британските политици и най-вече новият премиер Борис Джонсън с непрекъснатото си шикалкавене, кога и как ще илязат от ЕС поставят на изпитание икономическата и политическата реалност в съюза, днес външният министър на Франция Жан-Ив ле Дриан се изказа категорично за бъдещето на Брекзит.

Той отхвърли всяко допълнително забавяне на излизането на Великобритания от ЕС, което в момента е насрочено за 31 октомври, но е засенчено от политическата криза в Лондон, съобщава АФП.

„При текущите обстоятелства… не! Няма да преминаваме през едно и също нещо на всеки три месеца“, категоричен е първият френски дипломат.

„Британците казват, че искат да предложат нови решения, алтернативни споразумения така че да могат да напуснат“, заяви той, припомняйки усилията на британския премиер Борис Джонсън да намери изход от предпазната клауза за ирландската граница, която е „ябълката на раздора“ между Лондон и Брюксел.

„Но ние не сме видели никакви конкретни предложения, така че – не. Нека британските власти да ни покажат пътя напред. Нека да поемат отговорност за тази ситуация“, категоричен е Ле Дриан.

Първоначално Великобритания трябваше да напусне ЕС на 29 март, но след това договори отлагане на Брекзит за 31 октомври.

Изказването на френския външен министър е ясен знак на най-високо ниво, че ЕС няма да приеме по-нататъшно отлагане със или без сделка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!