Сергей Лавров
На снимката: Сергей Лавров

Външният министър на Русия – Сергей Лавров, подобно на посланика на Русия в България – Елеонора Митрофанова, показа арогантно и обидно отношение спрямо страната ни. Той отново показа руския автократичен начин мислене, като заяви, че България и министър-председателят Кирил Петков не са способни да вземат самостоятелно решение по повод изгонването на 70 руски дипломати от страната ни.

„Това е несамостоятелно решение на действащия министър-председател, който има абсолютно открита, недвусмислено проамериканска ориентация, който е готов да изпълни всяко желание на своя суверен“, каза той, заявявайки, че решението не е българско, а американско.

Въпреки заявките си за асиметричния отговор, Лавров сега обяви, че Русия ще отговори реципрочно. След като обаче от България са изгонени 70 дипломати, а броят на българските дипломати в Русия е под 70, не е ясно как ще се случи това и до какво ще доведе.

„Що се отнася до реалната ситуация на място, така да се каже, хората, които България незаконно експулсира, обяви за персона нон грата, повечето от тях, осигуряваха жизнеспособността на нашите дипломатически мисии. Сега, след тази напълно незаконна акция, [руското] външно министерство заявява, че посолството не може да работи нормално. Естествено, ние ще отговорим на нашите български колеги“, каза Лавров.

На 28 юни българското ръководство реши да експулсира от страната 70 руски дипломати и технически персонал, сред които пълномощният Филип Воскресенски, както и генералните консули на Русия във Варна и Русе Владимир Климанов и Андрей Громов, директорът на Руския културно-информационен център Юрий Макушин и други, които са обявени за персона нон грата.

Сега консулската служба на руското посолство в България и генералното консулство на Русия във Варна са преустановили работата си поради липса на персонал.

Същевременно ситуацията коментира официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, която се оплака, че българското правителство е свело до нула възможността за работа на руската дипломатическа мисия в София.

„Казахме, че те самите са свели до минимум, може би дори до нула, не само нормалното, но и всяко функциониране на дипломатическата мисия. Тя трябва да функционира по някакъв начин”, каза тя в предаване по „Россия 1”.

Захарова отбеляза, че макар не всички дипломати да са експулсирани, това се е случило с почти целия технически персонал. Припомняме, че Русия все пак разполага с още 70 дипломати и технически персонал, докато в българското посолство в Русия броят на дипломатите е едноцифрен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук